ΚΟΣΜΟΣ

Pink: Θα χαρίσει 2.000 «απαγορευμένα» βιβλία σε συναυλίες της στη Φλόριντα

H τραγουδίστρια Pink
H τραγουδίστρια Pink
ΑΡ

Η τραγουδίστρια Pink θα χαρίσει 2.000 δωρεάν αντίτυπα βιβλίων που έχουν «απαγορευτεί» από ορισμένα σχολεία στη Φλόριντα στους θαυμαστές της στις συναυλίες της

Η Pink θα χαρίσει 2.000 δωρεάν αντίτυπα βιβλίων που έχουν «απαγορευτεί» από ορισμένα σχολεία στη Φλόριντα στους θαυμαστές της στις συναυλίες της στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα. Η σταρ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη λογοκρισία βιβλίων με σεξουαλικό περιεχόμενο ή θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας.

«Είναι μπερδεμένο, είναι εξοργιστικό, είναι λογοκρισία», είπε. Οι αρχές της Φλόριντα λένε ότι θέλουν να περιορίσουν το ακατάλληλο και επιβλαβές υλικό, αλλά ότι δεν απαγορεύουν τα βιβλία. Η Pink ένωσε τις δυνάμεις της με την Pen America, μια ομάδα εκστρατειών που λέει ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης για τους συγγραφείς.

Ισχυρίζεται οτι η Φλόριντα έχει απαγορεύσει περισσότερα βιβλία από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% όλων των τεκμηριωμένων παραδειγμάτων. «Τα βιβλία μου πρόσφεραν ιδιαίτερη χαρά από την εποχή που ήμουν παιδί, και γι' αυτό δεν είμαι πρόθυμη να παρακολουθώ ενώ τα βιβλία απαγορεύονται από τα σχολεία», είπε η Pink σε δήλωση που κυκλοφόρησε από την ομάδα.

«Είναι ιδιαίτερα απεχθές να βλέπεις τις αρχές να στοχοποιούν βιβλία για τη φυλή και τον ρατσισμό και εναντίον των έγχρωμων συγγραφέων. Έχουμε κάνει τόσα βήματα προς την ισότητα σε αυτή τη χώρα και κανείς δεν πρέπει να θέλει να δει αυτή την πρόοδο να αντιστρέφεται».

Ανάμεσα στα βιβλία που η Pen America λέει ότι έχουν εμφανιστεί στο Δείκτη Απαγορευμένων Βιβλίων της και θα δοθούν στα σόου της στο Μαϊάμι την Τρίτη και στο κοντινό Sunrise την Τετάρτη είναι το Beloved της Toni Morrison, το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του 1987 σχετικά με τη φρίκη και την κληρονομιά της δουλείας που "απαγορεύεται" από εννέα σχολικές περιοχές της Φλόριντα.

Σχεδόν οι μισές σχολικές περιφέρειες στη Φλόριντα είχαν «περιπτώσεις απαγόρευσης βιβλίων», σύμφωνα με την Pen America. Σε όλες τις ΗΠΑ, οι αφαιρέσεις σχολικών βιβλίων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο, ανέφερε. Το Υπουργείο Παιδείας της Φλόριντα είπε ότι «δεν απαγορεύει τα βιβλία», ενώ ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις χαρακτήρισε την ιδέα της απαγόρευσης «φάρσα». Έχει πει ότι θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να είναι «απαλλαγμένο από σεξουαλικότητα και επιβλαβές περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για ορισμένες ηλικίες».