ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο Σαν Φρανσίσκο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ για την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους

ΗΠΑ: Στο Σαν Φρανσίσκο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ για την πολυαναμενόμενη συνάντησή τους
AP Photo

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε την Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά του, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε επίσης στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να έχουν σήμερα μακρά συνάντηση, την πρώτη διά ζώσης έπειτα από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός των δυο δυνάμεων θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος υποδέχεται στο μεταξύ σήμερα τους προσκεκλημένους του στο φόρουμ της APEC, της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτό το διπλωματικό σχήμα συμμετέχουν 21 χώρες, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Μπάιντεν πάει στο διπλωματικό ραντεβού με «ευνοϊκό άνεμο», έκρινε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι «γνωρίζονται πολύ καλά και εδώ και πολύ καιρό», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα «να είναι ειλικρινείς και άμεσοι ο ένας με τον άλλο», συνέχισε και πρόσθεσε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει «να εγγυηθεί πως θα διαχειριστούμε τη διμερή σχέση μας με όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνο τρόπο».