ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Υπέρ της αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών ο Σάντσεθ

Sanchez
Photo: AP

 Πέδρο Σάντσεθ: Ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητοι προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές»

Υπεραμύνθηκε του νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών που διώκονται από τη δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

Εκτίμησε πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητοι προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017.

«Διασφαλίζουμε την ενότητα της Ισπανίας διά της οδού του διαλόγου και της συγγνώμης», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμφώνησε να παραχωρήσει αυτή την αμνηστία στα καταλανικά κόμματα με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους την οποία χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία για μια νέα θητεία στην ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη.

«Οι περιστάσεις είναι αυτές που είναι που πρέπει να πράξουμε το απαραίτητο», παραδέχθηκε ο Σάντσεθ, που αντιτασσόταν, μέχρι την παραμονή των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, σε ένα τέτοιο μέτρο που διχάζει βαθιά την ισπανική κοινωνία.

Όμως «η αμνηστία μπορεί να μας βοηθήσει να υπερβούμε το ρήγμα που άνοιξε στην Καταλονία», η προσπάθεια απόσχισης της οποίας πριν από έξι χρόνια αποτέλεσε «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία, κατά τον ίδιον, από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Κατά την ομιλία του για τη γενική πολιτική, διάρκειας μιας ώρας και σαράντα πέντε λεπτών, ο Σάντσεθ υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του μέτρου και κάλεσε τη δεξιά αντιπολίτευση, που κατάφερε να κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους την Κυριακή, να δείξει «υπευθυνότητα».

«Το πρόβλημα του Λαϊκού Κόμματος» (PP), του κυριότερου σχηματισμού της δεξιάς, και του ακροδεξιού κόμματος «Vox δεν είναι η αμνηστία, το πρόβλημα του PP και του Vox είναι πως δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών» του Ιουλίου, είπε ο Σάντσεθ που βρίσκεται στην εξουσία στην Ισπανία από το 2016.

Αν και ήρθε πρώτο στις εκλογές, με δεύτερους τους σοσιαλιστές, το PP δεν κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία μαζί με το Vox, ελλείψει επαρκούς υποστήριξης από το κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο περί αμνηστίας, που κατατέθηκε από τους σοσιαλιστές προχθές, Δευτέρα, στη Βουλή, αφορά όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν «με πρόθεση να διεκδικηθεί, να προωθηθεί ή να εξασφαλιστεί η απόσχιση ή η ανεξαρτησία της Καταλονίας», ιδιαίτερα το 2017.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής της απόπειρας απόσχισης, αν εγκριθεί ο νόμος θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ισπανία, έξι χρόνια μετά τη φυγή του στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει δικαστικές διώξεις.