ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Διέγραψε άρθρο με επιστολή του Μπιν Λάντεν το 2002 - Έγινε viral στο TikTok 21 χρόνια μετά

Guardian: Διέγραψε άρθρο με επιστολή του Μπιν Λάντεν το 2002 - Έγινε viral στο TikTok 21 χρόνια μετά
AP

Η επιστολή γράφτηκε από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν το 2002 και αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Το TikTok είναι γνωστό πως πολύ συχνά δημιουργεί περίεργα trends, καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει viral και για πόσο καιρό θα διαρκέσει η «μόδα» του στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Αυτή τη φορά, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγινε viral μία παλιά επιστολή του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, την οποία έγραψε το 2002, όπου αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την πλατφόρμα κατέκλυσαν βίντεο από νεαρούς χρήστες που δήλωναν ότι είναι «προφητική» ή πως τους «άνοιξε τα μάτια» με αποτέλεσμα να οδηγήσει την βρετανική εφημερίδα The Guardian στην διαγραφή άρθρου, το οποίο περιείχε ολόκληρη την επιστολή, που γράφτηκε 21 χρόνια πριν.

Πλέον οι αναγνώστες όταν επισκέπτονται τον ιστότοπο για να διαβάσουν το εν λόγω κείμενο βλέπουν το μήνυμα: «Αυτή η σελίδα εμφάνιζε προηγουμένως ένα έγγραφο, που περιείχε σε μετάφραση, το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον αμερικανικό λαό του Οσάμα μπιν Λάντεν, που δημοσιεύτηκε στον Observer στις 24 Νοεμβρίου 2002. Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε εδώ την ίδια ημέρα, αφαιρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023».

Όπως εξηγείται από την εφημερίδα, «η ανάρτηση κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να διευκρινίζεται το πλαίσιο. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντί αυτού στο άρθρο το οποιό το περιείχε αρχικά».