ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Αποκαλύπτει πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ

Washington Post: Αποκαλύπτει πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ
Washington Post

Η αναβάθμιση που έγινε στον φράχτη που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας κόστισε 1 δισ. δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί

Τον Δεκέμβριο 2021 ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι μια υψηλής τεχνολογίας αναβάθμιση στο φράχτη που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας.

«Τόσο υπόγεια όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο τρόπο», δήλωνε ο ταξίαρχος Eran Ofir ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο εύρος των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκ. δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το βίντεο της Washington Post δείχνει πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία της εξάρτησης του Ισραήλ από την τεχνολογία, στο Σιδηρούν Τείχος για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και τηλεχειριζόμενα όπλα, μία τακτική γνωστή εντός της οργάνωσης ως το «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν τον υψηλής τεχνολογίας φράχτη.

Η Post ανακατασκεύασε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και στη διάρκεια προετοιμασιών των μαχητών της Χαμάς. Εξέτασαν βίντεο και ηχητικό υλικό που καταγράφηκε σε κάμερες που φορούσαν τα μέλη της οργάνωσης, υλικό από ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και μίλησαν με μάρτυρες. Παράλληλα εξέτασαν χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανέκτησαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας, υλικό που βρέθηκε δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράχτη, ενώ συγκρίνοντας το υλικό με χάρτη, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού ακριβώς έγιναν οι παραβιάσεις, από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Μάλιστα σύμφωνα με το Ισραήλ υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μήνες πριν την επίθεση της 7ης Οκτώβρη είχαν αναρτηθεί εκπαιδευτικά βίντεο, τα οποία έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων, ενώ διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς είχε επεκτείνει τα στρατόπεδά της, για αρκετά χρόνια, κάτι που είναι ορατό σε διαδικτυακούς χάρτες. η εφημερία εντόπισε τα στρατόπεδα αυτά γεωγραφικά, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν, ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.

«Δεν το είδαμε να έρχεται»

Το Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται πως εκτίμησε λάθος τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι η οργάνωση που ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας δεν ήθελε πόλεμο. Ο Ισραηλινός στρατός είχε στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του μετατοπίζοντας μάλιστα ορισμένα από τα στρατεύματά του, προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Ο IDF αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της WP για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι θα απαντήσουν «μετά τον πόλεμο».

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, εξαιτίας της αποτυχίας της ασφάλειας και του δικτύου πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.