ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ισραήλ: Κατάπαυση πυρός μόνο με μαζική απελευθέρωση ομήρων

Πρόεδρος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ισραήλ: Κατάπαυση πυρός μόνο με μαζική απελευθέρωση ομήρων

«Μόνο τότε θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση του πυρός η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη και σύντομη γιατί μετά θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας για τον πόλεμο», συμπλήρωσε ο Χανέγκμπι

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού ομήρων και όχι μία "χειριστική απελευθέρωση" που θα γίνει από τη Χαμάς για λόγους δημοσίων σχέσεων».

«Μόνο τότε θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση του πυρός η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη και σύντομη γιατί μετά θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας για τον πόλεμο», συμπλήρωσε ο Χανέγκμπι.

Παράλληλα τόνισε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο στη στρατηγική του για την προώθηση της απελευθέρωσης των ομήρων, υποδεικνύοντας ότι οι υπουργοί πιστεύουν ότι θα συμβεί μόνο εάν η Χαμάς νιώσει ότι βρίσκεται υπό πίεση, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό των μεσολαβητών του Κατάρ, ότι η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων περιπλέκει τις συνομιλίες.

Ο Χανέγκμπι σημείωσε πως σε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου άντεξε στις εκκλήσεις για εκεχειρίες και ανθρωπιστικές παύσεις, χωρίς απελευθέρωση ομήρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Βρισκόμαστε στην 42η ημέρα του πολέμου και δεν έχουμε συμφωνήσει να διατάξουμε τον IDF να σταματήσει την προέλασή του ούτε για ένα λεπτό».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου είπε πως μετά την απελευθέρωση ομήρων στις 20 και 22 Οκτωβρίου, έγινε πρόταση για την απελευθέρωση 10 ακόμη ομήρων, οι 8 από τους οποίους μάλιστα ήταν Ταϊλανδοί εργάτες αλλά και ακόμα μία πρόταση για την απελευθέρωση 15 ομήρων που απορρίφθηκαν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Πρόσθεσε δε πως το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για έναν τόσο μικρό αριθμό ομήρων, την ώρα που περίπου 240 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν «συμβιβασμοί».

Αναφορικά με τις μάχες που διεξάγονται, ο Χανέγκμπι είπε ότι ο στρατός του Ισραήλ συμπληρώνει τρεις εβδομάδες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τώρα επιχειρεί στην καρδιά της πόλης της Γάζας, χτυπώντα κάθε στόχο που επιθυμεί. Όπως είπε έχουν σκοτωθεί χιλιάδες μέλη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη της ηγεσίας.

«Όλοι οι στόχοι που έθεσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έχουν εκπληρωθεί και όπως είπε ο πρωθυπουργός, "αυτή είναι μόνο η αρχή". Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέλος της μάχης και το τέλος της μάχης θα είναι το τέλος της Χαμάς. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλειφθούν όλες οι στρατιωτικές και ηγετικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ», υπογράμμισε ο Χανεγκμπί.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ερωτήθηκε για την στρατηγική του Ισραήλ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας τους βραχυπρόθεσμους στόχους του Ισραήλ.

«Το σχέδιο για τον πόλεμο είναι η εξάλειψη της Χαμάς. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι στη συνέχεια δεν θα απειληθούμε από τη Γάζα, που είναι ο νούμερο ένα στόχος που το υπουργικό συμβούλιο έδωσε εντολή στον στρατό να επιτύχει. Ο δεύτερος στόχος, ο οποίος είναι τόσο ιερός όσο ο πρώτος, είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι», κατέληξε ο Χανέγκμπι, εξηγώντας πως δεν μπορεί να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επιμένει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας».