ΚΟΣΜΟΣ

Ο «Κόκκινος Πλανήτης» θα εξαφανιστεί για λίγο - «Γη και Άρης χορευτές γύρω από μια τεράστια φωτιά»

Ο Άρης θα εξαφανιστεί για δύο εβδομάδες
Ο Άρης θα εξαφανιστεί για δύο εβδομάδες
ΑΡ

Πείτε αντίο στον Άρη! Ο «Κόκκινος Πλανήτης» κρύφτηκε πίσω από τον ήλιο απο χθες (17.11) και για 2 εβδομάδες, χάρη σε ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο χρόνια

Ο Κόκκινος Πλανήτης θα εξαφανιστεί για λίγο αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η τροχιά του τον οδηγεί στη μακρινή πλευρά του ήλιου και εκτός οπτικού πεδίου για εβδομάδες. Αυτό οφείλεται σε ένα επιστημονικό φαινόμενο γνωστό ως solar conjuction (ηλιακή σύζευξη), μια περίοδος κατά την οποία ο ήλιος κρύβει τον Άρη και τη Γη ο ένας από τον άλλο.

«Όπως οι χορευτές εκατέρωθεν μιας τεράστιας φωτιάς», είπε η NASA, «οι δύο πλανήτες είναι προσωρινά αόρατοι μεταξύ τους». Η Γη και ο Άρης βιώνουν το φαινόμενο κάθε δύο χρόνια, είπε η NASA. Το Space.com ανέφερε ότι οι δύο πλανήτες απέχουν κατά μέσο όρο 140 εκατομμύρια μίλια μεταξύ τους — αλλά κατά τη διάρκεια της ηλιακής σύζευξης, θα απέχουν περίπου 235 εκατομμύρια μίλια.

Το φαινόμενο επηρεάζει επίσης την ικανότητα της NASA να επικοινωνεί και να στέλνει σήματα σε διαστημόπλοια στον Άρη. «Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιες πληροφορίες μπορεί να χαθούν λόγω παρεμβολών από φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο και αυτές οι χαμένες πληροφορίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο το διαστημόπλοιο», δήλωσε η NASA.

Η ηλιακή σύνοδος του Άρη δεν είναι σημαντική μόνο για τους παρατηρητές ουρανού. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η NASA χειρίζεται ρομποτικά οχήματα όπως τα ρόβερ Curiosity και Perseverance στην επιφάνεια του Άρη, καθώς και το ελικόπτερο Ingenuity πάνω από την άγονη και άνυδρη όψη του, και φυσικά διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Τους επόμενους μήνες ο Άρης θα αναδυθεί από την ευρεία πλευρά του ήλιου και θα είναι ορατός για όλο και μεγαλύτερες περιόδους στον ουρανό πριν από την αυγή. Σε περίπου ένα χρόνο θα φτάσει σε αντίθεση, οπότε ο Άρης θα είναι ορατός για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας πάνω από τη Γη.

Κατά τη διάρκεια της ηλιακής σύνδεσης, οι ελεγκτές αποστολών στη Γη θα χάσουν την επαφή με τις ρομποτικές αποστολές στον Άρη. Τα Rover θα σταματήσουν, το Ingenuity θα προσεδαφιστεί και τα διαστημόπλοια δεν θα μεταδίδουν δεδομένα πίσω στη Γη. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η πιθανότητα να περάσει μια μερική εντολή που παρεμβαίνει στις λειτουργίες των ρομπότ ή του διαστημικού σκάφους.

«Η NASA θα σταματήσει να στέλνει εντολές στον στόλο της στον Άρη για δύο εβδομάδες, από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, ενώ η Γη και ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ήλιου. Ονομάζεται ηλιακή σύνοδος του Άρη, αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε δύο χρόνια» είπε η NASA σε δήλωση. «Οι αποστολές σταματούν επειδή το καυτό, ιονισμένο αέριο που αποβάλλεται από το στέμμα του ήλιου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει τα ραδιοφωνικά σήματα που αποστέλλονται από τη Γη στο διαστημόπλοιο της NASA στον Άρη, οδηγώντας σε απροσδόκητες συμπεριφορές».

Σύμφωνα με το In the Sky, ο Άρης θα χωριστεί από τον Ήλιο μόλις λιγότερο από μία μοίρα καθώς πλησιάζει πολύ κοντά στο αστέρι. Και τα δύο σώματα θα βρίσκονται στον αστερισμό του Ζυγού. Μετά από αυτό, ο «Κόκκινος Πλανήτης» θα είναι απαρατήρητος για αρκετές εβδομάδες καθώς θα επισκιαστεί από τη λάμψη του αστεριού μας.