ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνουν «φωτιά» οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - «Καμπανάκι» για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Παίρνουν «φωτιά» οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - «Καμπανάκι» για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Εκτινάσσονται στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά  την κατάσχεση ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι. Τι φοβούνται οι αναλυτές

Αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο, προκάλεσαν οι αντάρτες Χούτι, καθώς προχώρησαν σε κατάληψη πλοίου, ναυλωμένου από την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Nippon Yusen KK. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά την κατάληψη του πλοίου απο τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το καύσιμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,9%, σταματώντας ένα τετραήμερο σερί πτώσης, μετά την ανακοίνωση της ιαπωνικής Nippon Yusen KK ότι ένα πλοίο που ναύλωνε καταλήφθηκε στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή (19.11) Το σκάφος, γνωστό ως Galaxy Leader, ανήκει σε μονάδα του Ray Shipping Group του Ισραηλινού επιχειρηματία Rami Ungar, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στις αρχές του 2021, ένα άλλο από τα πλοία του είχε πληγεί από έκρηξη κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Οι έμποροι και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά οι ροές καυσίμων στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο τους προς την Ευρώπη.

«Προς το παρόν, οτιδήποτε μπορεί να είναι πιθανό πρόβλημα φαίνεται να προκαλεί αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Ενδεχομένως η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις ροές από το Κατάρ προς την Ευρώπη. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ενώ το Ιράν αρνήθηκε ανάμειξη στο επεισόδιο της Κυριακής, εκπρόσωπος της ομάδας Χούτι είπε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει ισραηλινά πλοία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την κατάσχεση.

Η Ευρώπη έχει μπει στον χειμώνα με γεμάτες αποθήκες και άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει το ευαίσθητο ισοζύγιο εφοδιασμού της. Η γηραιά ήπειρος παραμένει ευάλωτη μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους που είδε τη Ρωσία να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς.

Οι τιμές των καυσίμων ανέβηκαν επίσης, μετά τις προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό και τις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο τη Δευτέρα, αν και δεν επηρεάστηκε τόσο από την επίθεση στο πλοίο. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης , σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 47,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.