ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αρχίζει στις 10 αύριο το πρωί η εκεχειρία για την ανταλλαγή ομήρων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αρχίζει στις 10 αύριο το πρωί η εκεχειρία για την ανταλλαγή ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων που περιλαμβάνει μια παύση στον πόλεμο της Γάζας ώστε να απελευθερωθού περίπου 80 από τα 239 άτομα που απήχθησαν

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη στις 10:00 π.μ.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων που περιλαμβάνει μια παύση στον πόλεμο της Γάζας ώστε να απελευθερωθούν περίπου 80 από τα 239 άτομα που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας προειδοποίησαν ότι θα βλάψει την ικανότητα του Ισραήλ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα περιπλέξει τη στρατιωτική εκστρατεία για την εκδίωξη της Χαμάς από τη Γάζα. Προειδοποίησαν επίσης ότι θα είναι δύσκολο να ξαναρχίσει ο πόλεμος αφού σταματήσει προσωρινά.

Ο Νετανιάχου απέρριψε αυτές τις κατηγορίες εξηγώντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός σχεδίαζε να ξαναρχίσει τον πόλεμο μόλις εκτελεστεί η συμφωνία.

«Θέλω να διευκρινίσω. Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουμε όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους μας», είπε.

«Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία οντότητα στη Γάζα που θα απειλήσει το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ θα «σεβαστεί» την προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera πηγή της λιβανικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την πηγή, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί θα ισχύουν και για τον Νότιο Λίβανο. Δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση από το Ισραήλ για τον ισχυρισμό της Χεζμπολάχ.