ΚΟΣΜΟΣ

Στις «φλόγες» το Δουβλίνο: Βίαιες διαδηλώσεις μετά τον τραυματισμό παιδιών σε επίθεση με μαχαίρι

Το Δουβλίνο στις φλόγες
Το Δουβλίνο στις φλόγες

Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στο Δουβλίνο, μετά από μια επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο της πόλης που άφησε πίσω της τέσσερις τραυματίες. Οχήματα πυρπολήθηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το οργισμένο πλήθος να συγκρούεται με την αστυνομία

Αξιωματικοί και ταραξίες συγκρούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, μετά από μία επίθεση με μαχαίρι στην πλατεία Parnell East, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία μικρά παιδιά και δύο ενήλικες.Ένα πλήθος που φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών συγκρούστηκε με τις Αρχές, λίγες ώρες μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε έξω από σχολείο.

Η αστυνομία είπε ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι, μια γυναίκα γύρω στα 30 και ένας άνδρας γύρω στα 50 τραυματίστηκαν σοβαρά. Το κορίτσι λαμβάνει επείγουσα ιατρική βοήθεια. Ένα πεντάχρονο αγόρι και ένα εξάχρονο κορίτσι νοσηλεύτηκαν επίσης με λιγότερο σοβαρά τραύματα. Το αγόρι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Λεωφορεία και τραμ κάηκαν και κατάστημα λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα περίπου 50 ετών, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν με τραύματα, και δεν αναζητεί άλλους υπόπτους. Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα του άνδρα, αλλά ομάδες κατά των μεταναστών πιστεύουν ότι είναι αλλοδαπός και συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο της επίθεσης στην πλατεία Parnell, στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

Η διαδήλωση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στον τόπο του συμβάντος εξετράπη, με την αστυνομία και τους πολιτικούς να απευθύνουν εκκλήσεις για ηρεμία, εν μέσω προειδοποιήσεων για έξαρση της παραπληροφόρησης. Περισσότεροι από 400 Ιρλανδοί αστυνομικοί αναπτύχθηκαν, με πολλούς από αυτούς να δέχονται επιθέσεις. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Helen McEntee, χαρακτήρισε τις σκηνές «ανεπίτρεπτες» και είπε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί σε τραγικά και χειριστικά στοιχεία να χρησιμοποιήσουν μια φρικτή τραγωδία για να προκαλέσει τον όλεθρο».

Ο υπεύθυνος της αστυνομίας, Ντρου Χάρις, είπε ότι πίσω από τη διαταραχή βρισκόταν μια «εντελώς τρελή φατρία που οδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία». Οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν σε μέρη της ιρλανδικής πρωτεύουσας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων είπε ότι ήταν «εξαιρετικά απασχολημένη»

Ο Ιρλανδός πρόεδρος Mάικλ Χίγκινς δήλωσε μετά τα μαχαιρώματα και τις ταραχές: «Οι σκέψεις είναι με καθένα από τα παιδιά και τις οικογένειές τους που επηρεάστηκαν από τη σημερινή φρικτή επίθεση έξω από το Gaelscoil Coláiste Mhuire στο κέντρο της πόλης του Δουβλίνου.

Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα το πεντάχρονο κοριτσάκι και το μέλος του προσωπικού που το φροντίζει καθώς και οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Όλες οι προσευχές μας είναι με τον καθένα από αυτούς για πλήρη ανάρρωση... Το αποτρόπαιο περιστατικό είναι καταδικαστέο και αξίζει καταδίκη από όλους όσοι πιστεύουν στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία» είπε.