ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επικίνδυνη ένταση: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Νότια

Νέα επικίνδυνη ένταση: Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα σύνορα με τη Νότια
twitter

Η Σεούλ καταδικάζει τις «προκλητικές ενέργειες» καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου σε πείσμα των κυρώσεων του ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα μεταφέρει στρατιώτες και όπλα στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, προκαλώντας νέου ένταση στην περιοχή μετά την κατάρρευση της ιστορικής συμφωνίας του 2018 η οποία είχε υπογραφεί για να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει βαρέα όπλα και έχει δημιουργήσει θέσεις φρουράς κατά μήκος των συνόρων της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης (DMZ) που κατεδαφίστηκαν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση και ήδη μελετά φωτογραφίες των κυριότερων αμερικανικών βάσεων στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τράβηξε ο δορυφόρος, ανέφεραν ακόμη τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Η εκτόξευση, κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες υποτίθεται απαγορεύουν αυστηρά στη Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων, καταδικάστηκε σθεναρά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο δορυφόρος "τέθηκε σε τροχιά", ανέφερε σήμερα η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε ενημέρωσή της στα μέλη του κοινοβουλίου. Κατά την ίδια πηγή, η Πιονγκγιάνγκ είχε τη βοήθεια της Μόσχας.