ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Αίγυπτο έφθασε γαλλικό πλωτό νοσοκομείο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Αίγυπτο έφθασε γαλλικό πλωτό νοσοκομείο
TWITTER.

Το ελικοπτεροφόρο πλοίο με σημαία Γαλλίας διαθέτει δύο χειρουργεία και 40 κλίνες, όπως και παιδιατρικό τμήμα.

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε στο λιμάνι «Αλ Αρίς» της Αιγύπτου χθες (27/11) και ενδέχεται να αρχίσει να παρέχει φροντίδα σε τραυματισμένα παιδιά μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνί.

Πρόκειται για το πρώτο δυτικό πλοίο που καταφθάνει στην Αίγυπτο, μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου. Η άφιξη του πλοίου συμπίπτει με τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.

Η προσωρινή εκεχειρία, που άρχισε την περασμένη Παρασκευή (24/11) και έχει επιτρέψει την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα αλλά και Παλαιστίνιων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές, έχει προσφέρει ευκαιρία για την παροχή περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και την απομάκρυνση τραυματισμένων αμάχων από εκεί.

«Αυτό το πλοίο μετετράπη σε νοσοκομείο και έφτασε χθες. Διαθέτει 40 κλίνες», τόνισε ο Λεκορνί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ενώ, προσέθεσε ότι ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να δέχεται ασθενείς ήδη αυτήν την εβδομάδα.

Το Dixmude έχει προσαρμοσθεί για τις τρέχουσες ανάγκες και διαθέτει δύο χειρουργεία και 40 κλίνες, όπως και παιδιατρικό τμήμα. Θα μπορεί να παρέχει φροντίδα σε ελαφρά τραυματίες, προτού αυτοί μεταφερθούν σε νοσοκομεία στην ξηρά· εξάλλου, το Παρίσι έχει διαθέσει 50 κλίνες στη Γαλλία για σοβαρά τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, περιλαμβανομένων καρκινοπαθών.

Μόλις λάβουν φροντίδα στο Dixmude, τα παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται σε μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αίγυπτο ή νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα, προκειμένου το πλωτό νοσοκομείο να καταφέρει να προσφέρει βοήθεια σε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται. Στο πλοίο υπάρχουν 22 γιατροί, μεταξύ εκείνων 16 χειρουργοί και έξι παιδίατροι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Η Αίγυπτος έχει αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί άρρωστα ή τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και έχει ζητήσει από τη Γαλλία πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό και χρηματοδότηση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας υπογράμμισε ότι ομάδα επτά αξιωματικών του γαλλικού στρατού επικοινωνεί με τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές αρχές για τις σχετικές διευθετήσεις αναφορικά με τη λειτουργία του Dixmude. Αρχικά, Αίγυπτος και Ισραήλ θα πρέπει να εγκρίνουν τη λειτουργία του πλωτού νοσοκομείου, ενώ, θα πρέπει να διεξαχθούν και έλεγχοι στο ιστορικό των ενηλίκων που θα συνοδεύουν τα παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις