ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα – Αναθεωρεί ο Πιρς Μόργκαν: «Ήλθε η ώρα να τα δώσουμε πίσω στην Ελλάδα»

Γλυπτά του Παρθενώνα – Αναθεωρεί ο Πιρς Μόργκαν: «Ήλθε η ώρα να τα δώσουμε πίσω στην Ελλάδα»
AP.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, έφθασε η ώρα να τους δώσουμε πίσω τα Γλυπτά», ανέφερε ο Βρετανός παρουσιαστής.

Άλλη μία «ηχηρή» φωνή υπέρ της χώρας μας, αναφορικά με την προοπτική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Βρετανός παρουσιαστής και σχολιαστής, Πιρς Μόργκαν, τόνισε σήμερα (29/11) ότι «έφθασε η ώρα να τα δώσουμε πίσω στην Ελλάδα», αναφερόμενος στα «πειστικά» επιχειρήματα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτοί οι ελληνικοί “θησαυροί” να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Μεγάλη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, ανησυχούν ότι αυτό θα “ανοίξει” τον ασκό του Αιόλου. Ισχυρίζονται ότι χώρες σε όλον τον κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους “θησαυρών”», υπογράμμισε αρχικά ο παρουσιαστής.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «έχω συμφωνήσει με αυτήν την άποψη στο παρελθόν. Ωστόσο, μερικές φορές, κάποιος διατυπώνει μία άποψη τόσο πειστική, που κάνει ακόμη και ανθρώπους όπως εγώ να αναθεωρήσουν.

Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο.

Τα έφερε στη Μεγάλη Βρετανία ο Λόρδος Έλγιν, ο οποίος κατέβαλε μία περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα, εκείνη την εποχή. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήλθε η ώρα να δώσουμε τα Γλυπτά τους πίσω», κατέληξε ο Πιρς Μόργκαν.

Σχετικές ειδήσεις