ΚΟΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δώρο» στον Μητσοτάκη η στάση Σούνακ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δώρο» στον Μητσοτάκη η στάση Σούνακ
AP.

Οι Βρετανοί αποκάλεσαν τον Ρίσι Σούνακ «αγενή και μικρό», για την απόφαση να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λονδίνο.

Μπούμερανγκ στον Ρίσι Σούνακ γύρισε η απόφασή του να ακυρώσει το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τόσο ο Τύπος στη Βρετανία όσο και οι Βρετανοί τάχθηκαν κατά του Ρίσι Σούνακ, τον οποίο αποκάλεσαν «αγενή και μικρό». Για τη στάση αυτή του Ρίσι Σούνακ μίλησε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Ειρήνη Σταματούδη.

Χαρακτήρισε ως «περίεργη» τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό απ’ ότι λέει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ότι θέλουμε την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο Λονδίνο να του πάρουν συνέντευξη και να μην ερωτηθεί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή να μη θέσει το ζήτημα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» σημειώνοντας επιπλέον πως «η ελληνική θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι σταθερή στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Μάλιστα υπογράμμισε πως «δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα δημιουργούσε ή θα είχε μια τέτοια αντίδραση» ενώ χαρακτήρισε την εξέλιξη «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πρώτο θέμα στα βρετανικά μίντια αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες. Επιπλέον, σε άλλο σημείο τόνισε πως τον τελευταίο καιρό και η βρετανική κοινή γνώμη και ο βρετανικός Τύπος -και ιδίως έντυπα τα οποία παραδοσιακά ήταν εναντίον της επιστροφής, όπως οι Times – έχει υπάρξει μια μεταστροφή τονίζοντας πως «αυτό είναι τρομερά καλό για το ελληνικό ζήτημα», ενώ αναφέρθηκε και σε μια ευελιξία από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο «ήταν αμετακίνητο από τις θέσεις του.

Δεν συζητούσε τίποτα» επισημαίνοντας πως «τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά βλέπουμε μια ευελιξία του Βρετανικού Μουσείου αλλά μια αδιαλλαξία της κυβέρνησης, ή μάλλον ατομικά του Ρίτσι Σούνακ».

«Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πρόοδος και μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή, χωρίς βέβαια να περιμένει κανείς ότι η επιστροφή θα γίνει αύριο, ίσως μέσα στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε επιπλέον.

Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή: Δυσάρεστη παρένθεση η απρέπεια Σούνακ

Για τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στις ελληνοβρετανικές σχέσεις με αφορμή τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνας αναφέρθηκε ο Πρέσβης επί τιμή και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Σαββαΐδης.

Ο κ. Σαββαΐδης έκανε λόγο στην ΕΡΤ, για «δυσάρεστη παρένθεση επιλύσεως του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» προσθέτοντας μάλιστα, πως το ελληνικό αίτημα δεν είναι σύγχρονο αλλά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχουν έγγραφα σχετικά με την επιδίωξη της Ελλάδας να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα Μάρμαρα στο φυσικό τους περιβάλλον, την Ακρόπολη, ακόμη και από την εποχή του Όθωνα.

«Είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα» τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, σημείωσε πως ήταν «πάρα πολύ δυσάρεστο» υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο «είναι σπάνια τέτοια επεισόδια στη διεθνή ζωή» αλλά πως «με πλήρη συγκρισιμότητα, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει υπάρξει άλλο»

Σχετικές ειδήσεις