ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας διπλωμάτης για ακύρωση συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ: «Άστοχη και “ψυχρή” ενέργεια»

Έλληνας διπλωμάτης για ακύρωση συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ: «Άστοχη και “ψυχρή” ενέργεια»
AP & EUROKINISSI.

«Αυτή η κίνηση δημιούργησε μία εύλογη δυσφορία και ενόχληση στην ελληνική πλευρά», τόνισε ο Πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, αναφερόμενος στο περιστατικό ανάμεσα στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να αναβάλει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τριήμερη επίσκεψη εργασίας του τελευταίου, στο Λονδίνο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την προσωπική του ενόχληση για το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ «ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

«Bιαστική, πρόχειρη και άστοχη ενέργεια»

«Το ζήτημα είναι λυπηρό και ενδεικτικό μίας απρεπούς προσβολής προς τον Πρωθυπουργό και τη χώρα», τόνισε ο Πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, αναφερόμενος στο περιστατικό ανάμεσα στους ηγέτες της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Το θέμα που δημιουργήθηκε, είναι σοβαρό. Διότι, δεν συνηθίζεται όταν πραγματοποιείται επίσκεψη Πρωθυπουργού και έχει κανονισθεί συνάντηση, την τελευταία στιγμή ο φιλοξενών Πρωθυπουργός να τη ματαιώνει και μάλιστα, χωρίς να προβάλλει κάποια πειστική δικαιολογία και με τη δέουσα αβρότητα που αρμόζει στο πρόσωπο του επισκέπτη.

Ακόμη, ήταν υποτιμητικό και το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ παρέπεμψε τον κ. Μητσοτάκη στον Αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι εκείνος στερείται κύρους και αίγλης, απλώς η κίνηση υποδηλώνει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας –όποιος και αν ήταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη– θεωρείται ως άξιος συνάντησης με αξιωματούχο χαμηλότερου επιπέδου», προσέθεσε.

«Αυτή η κίνηση ήταν ασύμβατη με τη μεγάλη προσοχή και αίσθηση ισορροπίας που –κατά κανόνα– χαρακτηρίζει τη βρετανική διπλωματία. Θα την περιέγραφα ως μία βιαστική, πρόχειρη και άστοχη ενέργεια.

Ασφαλώς, δημιουργεί μία εύλογη δυσφορία και ενόχληση στην ελληνική πλευρά, την οποία καλώς ο Πρωθυπουργός εξέφρασε δημόσια. Ωστόσο, πιστεύω ότι η βρετανική πλευρά θα καταλάβει την ευθύνη της, στη δημιουργία αυτού του προβλήματος και δεν θα θελήσει να δώσει περαιτέρω διαστάσεις. Θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Πρέσβης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε σωστά»

«Μας ενόχλησε ευλόγως και δικαίως το περιστατικό, όμως, δεν θα ήταν ορθό να το διογκώσουμε. Ήταν άκρως “ψυχρό”, αλλά και μεμονωμένο. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη των σχέσεων με τη Μεγάλη Βρετανία.

Πολύ καλώς, από τη δική μας πλευρά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα –τόσο δημοσίως, όσο και μέσω δήλωσης– εκφράζοντας και την έντονη δυσφορία του και υποδηλώνοντας τη σταθερή και στιβαρή στάση της Ελλάδας στις αρχές της, επί ενός σοβαρού θέματος, όπως αυτό», υπογράμμισε ο Πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης.

«Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

«Η βρετανική πλευρά έχει αποσαφηνίσει ότι η τελική απόφαση περί επιστροφής –ή μη– των Γλυπτών θα ληφθεί από τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Με εκείνον, επομένως, θα συνεχισθούν οι συνομιλίες σε επίσημο επίπεδο, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Φυσικά, ο Διευθυντής του Μουσείου συνεννοείται με τη βρετανική κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές είναι συνεχώς σε επικοινωνία. Άρα, όταν ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μάς παραπέμπει στον Διευθυντή του Μουσείου, δημιουργείται ένα παράδοξο.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πως αν η κυβέρνηση επιδείκνυε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα, εκείνος θα μπορούσε να έλθει σε σύγκρουση με αυτήν· ή το αντίστροφο. Αυτό το στρατήγημα –δηλαδή η επίκληση αρμοδιότητας του Διευθυντή– είναι “εύθραυστο” και προσχηματικό. Η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας», ολοκλήρωσε ο κ. Πρέσβης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις