ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Επιστρέψτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα - Η μετα-αυτοκρατορική αλαζονεία της Βρετανίας

Guardian: Επιστρέψτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα - Η μετα-αυτοκρατορική αλαζονεία της Βρετανίας

«Για τους Έλληνες – πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε Βρετανό – πρόκειται πράγματι για αυθεντικότητα. Ο Παρθενώνας είναι ο ναός των προγόνων τους και τα μάρμαρα τα κοσμήματα του στέμματός τους. Τα θέλουν πίσω»

Σε ένα αιχμηρό άρθρο και επικριτικό για την στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Guardian ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό σαν «κακομαθημένο» παιδί και τη Βρετανία ότι πάσχει από μετα-αυτοκρατορική αλαζονεία.

O αρθρογράφος Simon Jenkins αναφέρει συγκεκριμένα:

Η διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι παραπάνω από ανόητη. Ο Ρίσι Σούνακ φωνάζει «Δικό μου, δικό μου» σαν παιδί σε παιδική χαρά. Αρνείται ένα φλιτζάνι τσάι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης γελάει. Το έθνος χασμουριέται – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς είναι ευτυχείς που βλέπουν τα Μάρμαρα να επιστρέφουν και λίγο πάνω από το 20% θέλουν να μείνουν. Κάθε πολιτισμένος Βρετανός γνωρίζει ότι πρέπει να εκτίθενται εκεί που ανήκουν – στην πρώην πατρίδα τους, την Αθήνα. Αλλά τι διασκεδαστικό είναι να σκεφτόμαστε έξυπνους λόγους για τους οποίους αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί.

Η αναζήτηση του Σούνακ για έναν καθημερινό τίτλο γίνεται όλο και πιο ξέφρενη μέρα με τη μέρα. Υπήρχε κάτι συνθετικό στο περιστατικό της Δευτέρας. Η αναφορά του Μητσοτάκη ότι τα διαχωρισμένα μάρμαρα είναι σαν τη Μόνα Λίζα κομμένα στη μέση μπορεί να είναι υπερβολική. Αλλά όπως γνωρίζει κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα, αυτό που για τη Βρετανία είναι ένας βαρετός σχολαστικός καβγάς είναι για τους Έλληνες μια φλογερή αίσθηση παραπόνου που δεν θα εξαφανιστεί. Αυτή είναι μια ασύμμετρη σειρά.

Φυσικά η Βρετανία έχει νόμιμο τίτλο στα αγάλματα, αλλά οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν. Φυσικά, ο Λόρδος Έλγιν πιθανότατα τα έσωσε από την καταστροφή, αν και αργότερα καταστράφηκαν κατά τον καθαρισμό. Φυσικά, ο επαναπατρισμός τους μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο αν θέλετε να το κάνετε, αλλά όχι αν δεν το κάνετε. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα μάρμαρα στο Λονδίνο από ό, τι στην Αθήνα, αλλά δεν τα βλέπουν ολοκληρωμένα. Και λοιπόν; Δεν μεταφέρουμε τις πυραμίδες στο Λονδίνο για μια μεγαλύτερη παράσταση.

Το ζήτημα των μαρμάρων αφορά απλώς την ακεραιότητα μιας από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές συνθέσεις της Ευρώπης. Αυτά τα αγάλματα προήλθαν από την πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην πιο διαμορφωτική στιγμή του, τον 5ο αιώνα π.Χ. Εκείνη η κρήνη ήταν στην Ακρόπολη της Αθήνας, ατενίζοντας το ηλιόλουστο Αιγαίο με μάρμαρο από το διπλανό βουνό, όχι φυλακισμένη σε έναν κρύο, γκρίζο θάλαμο στο Μπλούμσμπερι.

Είναι αλήθεια ότι η αναπαραγωγή μπορεί σήμερα να επιτρέψει στο γυμνό μάτι και στον ανθρώπινο εγκέφαλο να εκτιμήσουν την ομορφιά του πρωτοτύπου σε ένα αντίγραφο. Αν τα μάρμαρα χυτεύονταν από χαλκό, όπως τα άλογα του Αγίου Μάρκου στη Βενετία ή του Δαβίδ στη Φλωρεντία, θα μπορούσαν να αντιγραφούν ξανά και ξανά. Τα «χυτά δικαστήρια» που έφεραν την ευρωπαϊκή τέχνη σε δεκάδες αμερικανικά μουσεία τον 20ό αιώνα καταστράφηκαν μόνο από τον σνομπισμό των μουσείων, αντικαθιστώντας το θαύμα με μια λαχτάρα για αυθεντικότητα.

Η επιστήμη θα μπορούσε να αναπαράγει ικανοποιητικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. Αλλά για τους Έλληνες – πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε Βρετανό – πρόκειται πράγματι για αυθεντικότητα. Ο Παρθενώνας είναι ο ναός των προγόνων τους και τα μάρμαρα τα κοσμήματα του στέμματός τους. Τα θέλουν πίσω. Και σίγουρα μια καλλιεργημένη χώρα όπως η Βρετανία θα πρέπει να έχει την αξιοπρέπεια να υποχρεώνει. Έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την ακεραιότητα αυτής της εκπληκτικής σύνθεσης στη γη της δημιουργίας της. Αντ 'αυτού, ταπεινώνει τον εαυτό του παίρνοντας umbrage πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι.

Το να φέρνεις την αυτοκρατορία σε αυτά τα επιχειρήματα σπάνια βοηθάει. Αλλά μια μετα-αυτοκρατορική αλαζονεία έχει παρεισφρήσει στη συζήτηση για τα μάρμαρα. Η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει στον υπόλοιπο κόσμο: μπορεί να έχετε πάρει πίσω την ανεξαρτησία σας, αλλά δεν παίρνετε τα πράγματά σας. Εσείς οι Έλληνες, φαίνεται να λέτε, ήσασταν πολύ αδύναμοι για να εμποδίσετε τους Οθωμανούς να σας δώσουν τα μάρμαρά σας, οπότε αυτό είναι σκληρό για εσάς. Η Βρετανία μπορεί να μην έχει την αυτοκρατορία της, αλλά έχει την ηχώ μιας αυτοκρατορίας στο απαραβίαστο και το «παγκόσμιο πλαίσιο» του Βρετανικού Μουσείου της. Πείτε λοιπόν στους Έλληνες ότι θα πρέπει να είναι περήφανοι που βλέπουν τα λείψανά τους να βρίσκονται δίπλα στα καλύτερα της Αφρικής και της Ασίας. Θα πρέπει να ευχαριστήσουν τους βρετανούς φορολογούμενους που μπορούν να τους δουν δωρεάν.

Οι μεγάλες συλλογές της αρχαιότητας περιορίζονται λίγο-πολύ σε λίγα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, προϊόντα εθνικής μεγέθυνσης τον 19ο αιώνα. Αυτοί οι θεσμοί είναι φανατικά αντιδραστικοί. Θέλουν να αρνηθούν στις νεοεμφανιζόμενες χώρες το περιθώριο να αποκτήσουν παρόμοιες συλλογές αρνούμενες να διαθέσουν ή να αποκτήσουν τα τεράστια αποθέματά τους. Πολλοί έχουν το τεράστιο ποσό των έργων τους στο κατάστημα, σαν να ήταν ιδιωτική ιδιοκτησία των θεματοφυλάκων τους. Στη δεκαετία του 1970, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ακόμη ότι είναι κυρίως ερευνητικός πόρος για μελετητές.

Κανένα από αυτά τα εκατομμύρια αντικείμενα δεν δημιουργήθηκε για να κλειδωθεί στο διηνεκές σε ένα υπόγειο του Λονδίνου. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν σε μακρινές χώρες, των οποίων οι πολίτες μπορεί να είναι υπερήφανοι που τα εκθέτουν δημόσια. Δεν υπάρχει τίποτα ιερό σε ένα μουσείο. Είναι ένα αφύσικο μέρος για να αφήσετε χιλιάδες αντικείμενα παγωμένα στο χρόνο και τον τόπο, ευάλωτα σε κλοπή και φθορά.

Οι τοίχοι των μουσείων καταρρέουν τώρα ιδεολογικά, αν όχι φυσικά. Η Γαλλία έχει ένα σημαντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού αυτοκρατορικών αντικειμένων, λεηλατημένων ή μη. Το ίδιο και η Γερμανία. Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τα αφρικανικά μπρούντζινα επιστρέφουν στην Αφρική, τα κεραμικά στη νοτιοανατολική Ασία, οι φυλετικοί θησαυροί στην Πολυνησία. Αυτό δεν σημαίνει το θάνατο του Λούβρου.

Ο διευθυντής του V&A, Tristram Hunt, πρότεινε αυτή την εβδομάδα μια μεταρρύθμιση του νόμου περί εθνικής κληρονομιάς του 1983 που επί του παρόντος περιορίζει ορισμένα μουσεία από την «απόκτηση». Θέλει να μεγαλώσουν και να αναλάβουν τη δική τους επιχείρηση. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα μουσεία έχουν πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλά. Θα πρέπει να το διανείμουν στον υπόλοιπο κόσμο. Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα μπορεί πράγματι να αποτελέσει προηγούμενο και εξαιρετικό...

Σχετικές ειδήσεις