ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας χωρίς ελληνοτουρκικά και κυπριακό

erdogan

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προειδοποίησε το Ισραήλ για επιπτώσεις της βίας επί πολλές γενεές

Οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Καύκασο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο προήδρευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να γίνει αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό, σύμφωνα με τo ertnews.gr

«Tο Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία καταγράφονται στην Ιστορία ως ένα στίγμα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται η συλλογική ευθύνη που έχει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις που έχουν στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή αθώων πολιτών και την κατοχή των εδαφών της Γάζας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προειδοποιεί το Ισραήλ και όλους όσοι το στηρίζουν ότι «σε περίπτωση που οι αποτρόπαιες πράξεις δεν σταματήσουν άμεσα, ενδέχεται να πυροδοτήσουν έναν κύκλο βίας, του οποίου οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για πολλές γενιές και μπορεί να εξαπλωθούν εκτός της περιοχής.

Επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι «μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάσει των συνόρων του 1967».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «αξιολόγησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία μιας μόνιμης ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία στο πλαίσιο αυτό, καθώς επίσης αξιολογήθηκαν και οι προσπάθειες των παραγόντων εκτός της περιοχής να παρέμβουν στο ζήτημα».

«Οι εξελίξεις, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ασφάλεια, επιβεβαίωσαν τη δικαίωση των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει κλίμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια» υποστηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή των εντάσεων σε κρίσεις και να σταματήσει τις συγκρούσεις πριν αυτές εξαπλωθούν».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγονται «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».