ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: «Όπως βλέπετε είμαι ζωντανός...» - Το χιούμορ με τη βρογχίτιδα που τον ταλαιπωρεί

O Πάπας Φραγκίσκος
O Πάπας Φραγκίσκος
ΑΡ

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του και στην γρίπη που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι πάσχει από οξεία, λοιμώδη βρογχίτιδα και ότι οι γιατροί του συνέστησαν να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ντουμπάι αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφύγει τις γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία.

«Όπως μπορείτε να δείτε, είμαι ζωντανός», είπε ο Ποντίφηκας σε ένα συμπόσιο για την ηθική της υγειονομικής περίθαλψης. Ήταν ένα από τα εννέα ακροατήρια που είχε προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη (30.11), υποδηλώνοντας ότι διατηρεί το βαρύ φόρτο εργασίας παρά την ασθένειά του. Χαιρέτισε τους πιστούς από απόσταση, χωρίς να τους σφίξει το χέρι και υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της προληπτικής ιατρικής.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος γίνεται 87 ετών σε λίγες εβδομάδες και του αφαιρέθηκε μέρος του ενός πνεύμονα ως νεαρός άνδρας, είχε γρίπη την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε παίρνει αντιβιοτικά. Στις αρχές της εβδομάδας, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα κατόπιν εντολής γιατρών.

«Ο λόγος είναι ότι έχει πολύ ζέστη εκεί και περνάς από τη ζέστη στον κλιματισμό», είπε ο ίδιος στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Δόξα τω Θεώ δεν ήταν πνευμονία. Είναι μια πολύ οξεία, μολυσματική βρογχίτιδα».

Προηγουμένως το Βατικανό είχε πει ότι ο πάπας Φραγκίσκος έπασχε από φλεγμονή των πνευμόνων και γρίπη. Την άνοιξη νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης με οξεία βρογχίτιδα, ώστε να μπορεί να λάβει ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Ο υπ' αριθμόν 2 του Βατικανού, καρδινάλιος Pietro Parolin, δήλωσε ότι η Αγία Έδρα προσπαθεί ακόμη να διευκρινίσει πώς θα εκπροσωπηθεί στο Ντουμπάι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ή COP 28. Ο Parolin, ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι είχε εκπροσωπήσει το Βατικανό σε προηγούμενες διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο στο Ντουμπάι.