ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο στο Μόναχο μετά τη χιονόπτωση ρεκόρ

Ξεκίνησαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο στο Μόναχο μετά τη χιονόπτωση ρεκόρ
Getty Images

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις συγκοινωνίες στο Μόναχο με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό να παραμένει κλειστός

Ξεκίνησε τη λειτουργία του, υπό περιορισμούς, το αεροδρόμιο στο Μόναχο, το πρωί της Κυριακής, μετά τη χιονόπτωση - ρεκόρ που διέκοψε τις συγκοινωνίες σε όλη την περιοχή.

Το Σάββατο έπεσε σχεδόν μισό μέτρο χιόνι σε περιοχές της νότιας Γερμανίας, ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα για αρχές Δεκεμβρίου, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια χιονόπτωση στο Μόναχο τον Δεκέμβριο. Παράλληλα έκλεισε και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός με την αστυνομία να συμβουλεύει τους οδηγούς να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Τα αεροπλάνα ξεκίνησαν να απογειώνονται στις 6 το πρωί – τοπική ώρα – στο αεροδρόμιο του Μονάχου, τον δεύτερο μεγαλύτερο αεροπορικό κόμβο της Γερμανίας. Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ωστόσο προειδοποίησαν ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Μάλιστα σύμφωνα με την FlightAware, την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων, τουλάχιστον 200 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή. Την προηγούμενη μέρα ο αριθμός ήταν διπλάσιος.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου δήλωσε ότι παρά την έναρξη των πτήσεων, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν «περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία» προτρέποντας τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική εταιρεία που πετάνε, πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Getty Images

Getty Images
Getty Images

Η Deutsche Bahn, ο φορέας εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων της Γερμανίας, προέτρεψε τους πελάτες που σχεδιάζουν να πάνε στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα για να ταξιδέψουν, ενώ προειδοποίησε ότι είναι πιθανές «ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις, που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες» σε άλλες περιοχές της νότιας Γερμανίας, με διακοπές που πιθανόν θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα

Ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί γύρω από το Μόναχο έκλεισαν κατά τη διάρκεια των φαινομένων, ενώ στο Ουλμ και το Μόναχο οι εγκλωβισμένοι επιβάτες πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής σε τρένα, καθώς ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου ήταν απροσπέλαστος για ώρες.

Getty Images
Getty Images

Κυκλοφοριακό χάος από το χιόνι

Μεγάλη πρόκληση στο Μόναχο αποτελεί και η στάθμευση με δεκάδες αυτοκίνητα να είναι σκεπασμένα με μία παχιά κουβέρτα χιονιού, ενώ χιλιάδες είναι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους αυτοκινητόδρομους γύρω και εντός της πόλης. Κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατυχήματα και ένα γενικότερο κυκλοφοριακό χάος ήταν το σκηνικό του Σαββάτου από την έντονη χιονόπτωση και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μόνο το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν σχεδόν 100 μποτιλιαρίσματα μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όπου το χιόνι είναι αρκετά πυκνό οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην περπατούν στο δάσος, για να αποφύγουν τυχόν ατυχήματα από πτώσεις κλαδιών, που έχουν βαρύνει με το χιόνι.

Στο υψηλότερο βουνό της Βαυαρίας, το Zugspitse η θερμοκρασία έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, ενώ προβλέπεται περαιτέρω πτώση σήμερα Κυριακή.

Στο αποκορύφωμα της κακοκαιρίας, το Σάββατο, χιλιάδες ήταν τα νοικοκυριά που υπέστησαν διακοπές ρεύματος, ενώ η έντονη χιονόπτωση αύξησε τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στις Βαυαρικές Άλπεις.

Getty Images
Getty Images
Getty Images
Getty Images