ΚΟΣΜΟΣ

Μις Νικαράγουα: Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Μις Νικαράγουα: Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου, όταν η Μις Νικαράγουα Σεϊνίς Παλάσιος κέρδισε τον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος».

Με βαριές κατηγορίες είναι αντιμέτωπη η υπεύθυνη των καλλιστείων Μις Νικαράγουα καθώς της προσάπτουν ότι «έστηνε» σκόπιμα διοργανώσεις ώστε να κερδίζουν τους τίτλους ομορφιάς αντικαθεστωτικές καλλονές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες εις βάρος της υπεύθυνης των καλλιστείων Κάρεν Σελεμπέρτι θυμίζουν πλοκή ταινίας Τζέιμς Μποντ, σχολιάζει η New York Post, αφού περιλαμβάνουν ξένους πράκτορες, εντυπωσιακές γυναίκες και σχέδια πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης που φέρεται να καταπιέζει τον λαό της.

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου, όταν η Μις Νικαράγουα Σεϊνίς Παλάσιος κέρδισε τον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα πίστεψε αρχικά ότι επρόκειτο για μια θετική εξέλιξη ως προς τις δημόσιες σχέσεις της, και χαρακτήρισε τη νίκη της καλλονής «μια στιγμή χαράς και υπερηφάνειας» για τη χώρα.

Ωστόσο ο τόνος της κυβέρνησης άλλαξε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η Παλάσιος είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες που την έδειχναν να συμμετέχει σε μία από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2018. Οι διαμαρτυρίες είχαν κατασταλεί βίαια, με εκπροσώπους οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα να κάνουν λόγο για 355 νεκρούς από τις «παρεμβάσεις» των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ορτέγκα υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μέρος μιας απόπειρας πραξικοπήματος που είχε υποστήριξη από το εξωτερικό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντέτειναν ότι επρόκειτο για μια γνήσια διαμαρτυρία των κατοίκων της Νικαράγουας για την ολοένα και πιο καταπιεστική διακυβέρνησή του και την εμμονή του να παραμείνει στην εξουσία.

Σε δήλωση που εξέδωσε, η Αστυνομία της Νικαράγουας υποστήριξε ότι η Σελεμπέρτι «συμμετείχε ενεργά, με πράξεις της στο διαδίκτυο αλλά και στους δρόμους, στις τρομοκρατικές ενέργειες ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», μια προφανής αναφορά στις διαδηλώσεις του 2018.

Η υπεύθυνη των καλλιστείων Μις Νικαράγουα δεν έχει συλληφθεί αφού οι Αρχές της Νικαράγουας αρνήθηκαν να της χορηγήσουν άδεια εισόδου στη χώρα όταν επιχείρησε να επιστρέψει από το εξωτερικό πριν από λίγες ημέρες.