Παπαζάχος για ισχυρό σεισμό στην Τουρκία: «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε»

«Ένας μικρός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανησυχούμε για την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Παπαζάχος για ισχυρό σεισμό στην Τουρκία: «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε»
3'

Σεισμός μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός σήμερα το πρωί (04/12) στην Κωνσταντινούπολη, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 8,98 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση, σημειώθηκε ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα επανέφερε την… ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, ωστόσο, να ενημερώνει ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε».

«Υπάρχει ένας κλάδος ο οποίος περνά από τη βόρεια μεριά της θάλασσας του Μαρμαρά, εφαπτόμενη πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα το οποίο δεν έχει σπάσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φανταστείτε ότι είναι σαν να έχετε μία ρωγμή στον τοίχο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι πολύ κοντά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό και βλέπετε ότι μιλούν συνεχώς οι σεισμολόγοι και διάφοροι άλλοι μηχανικοί κ.ά. Για τον περίφημο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, αν και όποτε θα γίνει αυτό», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε τώρα και είναι στον νότιο κλάδο, περίπου 72 χιλιόμετρα από την Τουρκία, άρα, όχι και τόσο κοντά. Αποτελεί ένα τμήμα του ρήγματος που περνάει από τα παράλια.

«Ένας σεισμός μικρός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανησυχούμε για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο, ούτε μπορεί να προκαλέσει κάτι. Ένας τυπικός σεισμός που γίνεται σε ένα ρήγμα μεγάλο και γνωστό, που δίνει μεγάλο σεισμό», ενώ, σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει μία σταθερή σεισμικότητα τα τελευταία αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Η σεισμικότητα αυτή κόντρα στον ελληνικό χώρο λέει ότι κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό περίπου 6,3 ή μεγαλύτερο. Υπάρχουν χρονιές πιο δύσκολες και χρονιές πιο εύκολες…Έτσι είναι και η Ελλάδα.

Για παράδειγμα, στη Σάμο είχαμε τα παιδάκια που ήταν ένα τραγικό, ατυχές γεγονός από τον τοίχο ο οποίος κατέρρευσε, ενώ αντίθετα, στην Τουρκία είχαμε πάρα πολλά θύματα».

«Πάντα στην Ελλάδα υπάρχουν τα συν και τα πλην. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα σύγχρονα κτίρια τα οποία χτίζονται με τους νέους κανονισμούς, οι συνάδελφοι μηχανικοί έχουν φροντίσει ώστε να χτίζονται με τον καταλληλότερο τρόπο. Το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι η Ελλάδα έχει και δύο άλλες κατηγορίες κτηρίων.

Γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία. Το βλέπετε σε νομοσχέδια που βγαίνουν π.χ. να ενισχυθούν τα αυθαίρετα ή να επιδοτηθούν τέτοιες δράσεις. Για αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά βήματα έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον μέσο πολίτη και να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για τα ακίνητα τα οποία έχει και φυσικά το δημόσιο.

Για τα δημόσια κτήρια ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι κάνουμε εμείς για να προφυλαχθούμε από το σεισμό εάν και όποτε γίνει. Αυτό είναι το βασικό για την Ελλάδα και όχι το ανάποδο», ολοκλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή