ΚΟΣΜΟΣ

Σέρλοκ Χολμς: Για ποιο λόγο ο δημιουργός του θρυλικού ντετέκτιβ τον μισούσε

Σέρλοκ Χολμς: Για ποιο λόγο ο δημιουργός του θρυλικού ντετέκτιβ τον μισούσε
Daily Mail

Ο συγγραφέας πισω από τον Σέρλοκ Χολμς, ο Σερ Αρθουρ Κοναν Ντόιλ ωστόσο, μισούσε κρυφά το διάσημο δημιούργημά του, του σύμφωνα με την ιστορικό Λούσι Γουόρσλεϊ.

Είναι ο πιο διάσημος και αγαπημένος «φανταστικός» ντετέκτιβ παγκοσμίως εδώ και σχεδόν 120 χρόνια. Ο συγγραφέας πισω από τον Σέρλοκ Χολμς, ο Σερ Αρθουρ Κοναν Ντόιλ ωστόσο, μισούσε κρυφά το διάσημο δημιούργημά του, του σύμφωνα με την ιστορικό Λούσι Γουόρσλεϊ.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC2 η ιστορικός υποστηρίζει ότι ο Ντόιλ κατέθεσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον Χολμς ελπίζοντας ότι θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθήσει την αληθινή φιλοδοξία του, να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα.

Το πρώτο μυθιστόρημα με τον ντετέκτιβ, «A Study in Scarlet» απορρίφθηκε τρεις φορές πριν το δεχθούν οι εκδότες του οίκου Ward Lock & Co το 1886, καθώς είπαν ότι ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν, «φθηνή μυθοπλασία».

Sir Arthur Conan DoyleGetty Images

Ο Χολμς εμφανίστηκε σε 60 πρωτότυπες ιστορίες, γεμίζοντας τις τσέπες του Ντόιλ, ωστόσο σιχαινόταν την επιτυχία που έκανε, καθώς τον αποσπούσε από την μεγάλη του φιλοδοξία, σύμφωνα με την Γουόρσλεϊ.

Όπως είπε η ιστορικός στο The Radio times, «Ίσως το μεγαλύτερο μυστικό του να ήταν το γεγονός ότι μισούσε για πολύ καιρό τον Χολμς. Τον κατηγορούσε ότι του απαγορεύει να πραγματοποιήσει το όνειρό του».

Η ιστορικός πρόσθεσε ότι «ο Ντόιλ θα είχε μισήσει το γεγονός ότι σήμερα, 93 χρόνια μετά τον θάνατό του τα ιστορικά μυθιστορήματά του παραμένουν αδιάβαστα, την ώρα που ο "φθηνός" αλλά αξιαγάπητος ντετέκτιβ ζει για πάντα στις οθόνες μας».

Τον Σέρλοκ Χολμς, τον πιο διάσημο ντετέκτιβ έχουν ενσαρκώσει σε ταινίες και σειρές αρκετοί ηθοποίοι, συμπεριλαμβανομένου του Peter Cushing, του Robert Downey Jr, αλλά και του Benedict Cumberbatch.