ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Πρωτοφανής αύξηση στις εφαρμογές AI που... γδύνουν γυναίκες χωρίς τη συναίνεσή τους

Bloomberg: Πρωτοφανής αύξηση στις εφαρμογές AI που... γδύνουν γυναίκες χωρίς τη συναίνεσή τους

Οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναδημιουργήσουν μια εικόνα έτσι ώστε το άτομο να είναι γυμνό - Πολλές από τις υπηρεσίες λειτουργούν μόνο σε γυναίκες.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι εφαρμογές και οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να... γδύνουν γυναίκες σε φωτογραφίες αυξάνονται σε δημοτικότητα.

Σύμφωνα με το Bloombergκαι την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων Graphika, μόνο τον Σεπτέμβριο, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τέτοιοι είδους ιστοσελίδες.

Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες «γυμνοποίησης» χρησιμοποιούν δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα για μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των συνδέσμων που διαφημίζουν αυτές τις εφαρμογές αυξήθηκε περισσότερο από 2.400% στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των X και Reddit, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναδημιουργήσουν μια εικόνα έτσι ώστε το άτομο να είναι γυμνό. Πολλές από τις υπηρεσίες λειτουργούν μόνο σε γυναίκες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg αυτές οι εφαρμογές αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής τάσης μη συναινετικής πορνογραφίας που αναπτύσσεται και διανέμεται λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης — ενός τύπου κατασκευασμένων μέσων που είναι γνωστό ως deepfake πορνογραφία.

Η μη συναινετική πορνογραφία δημοσίων προσώπων είναι από καιρό μάστιγα του Διαδικτύου, αλλά οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η πρόοδος στην τεχνολογία AI έχει κάνει το λογισμικό deepfake ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα από αυτά να γίνονται από απλούς ανθρώπους με συνηθισμένους στόχους», δήλωσε η Eva Galperin, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation. «Το βλέπετε ανάμεσα σε παιδιά γυμνασίου και σε ανθρώπους που είναι στο κολέγιο».

Πολλά θύματα δεν μαθαίνουν ποτέ για τις εικόνες, αλλά ακόμη και εκείνοι που το κάνουν μπορεί να δυσκολευτούν να ζητήσουν από τον νόμο να ερευνήσει ή να βρει κεφάλαια για να ακολουθήσει νομική δράση, είπε ο Galperin.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να απαγορεύει τη δημιουργία βαθιάς ψεύτικης πορνογραφίας, αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει τη δημιουργία αυτού του είδους των εικόνων ανηλίκων.

Τον Νοέμβριο, ένας παιδοψυχίατρος από τη Βόρεια Καρολίνα καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών σε φωτογραφίες ασθενών του. Πρόκειται για τη πρώτη δίωξη αυτού του είδους βάσει του νόμου που απαγορεύει τη δημιουργία ψεύτικα υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.