ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης του ναού

Παναγία των Παρισίων: Φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης του ναού
AP

Παναγίας των Παρισίων: Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Ότι η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι θα επαναλειτουργήσει σε έναν χρόνο από τώρα ανέφερε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο μνημείο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Το ξύλινο καμπαναριό κατέρρευσε θεαματικά μέσα από την οροφή του καθεδρικού ναού κατά την πυρκαγιά που έπληξε το ορόσημο του Παρισιού στις 15 Απριλίου 2019.


«Οι προθεσμίες θα τηρηθούν. Είναι μια τρομερή εικόνα της ελπίδας και μιας Γαλλίας που έχει ανοικοδομηθεί» δήλωσε ο Μακρόν. «Πρόκειται για μια σημαντική και συναισθηματική στιγμή» πρόσθεσε καθώς μιλούσε με τους εργάτες αποκατάστασης στις σκαλωσιές.

Δείτε την gallery:

Η Παναγία των Παρισίων, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του άρχισε το 1160 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αι. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν τον θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχα υαλογραφήματα (βιτρώ) στα παράθυρα.

Το παράθυρο της βόρειας πλευράς του ναού. Πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Γαλλία, στη θέση που είναι σήμερα η Παναγία των Παρισίων, υπήρχε Ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στον Δία.

Πριν την Παναγία των Παρισίων θεμελιώθηκαν 4 εκκλησίες επάνω στα θεμέλια αυτού του αρχαίου ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Δία. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1804 στον ναό στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης τον ναό συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το κλασσικό μυθιστόρημα με το τίτλο Η Παναγία των Παρισίων. Τα τελευταία χρόνια ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης, και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής, έκανε έρανο σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα.'

Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.