ΚΟΣΜΟΣ

Υποτίμηση νομίσματος στην Αργεντινή: Το ΔΝΤ εξαίρει τα «τολμηρά» μέτρα της κυβέρνησης Μιλέι

Υποτίμηση νομίσματος στην Αργεντινή: Το ΔΝΤ εξαίρει τα «τολμηρά» μέτρα της κυβέρνησης Μιλέι
AP Photo

Το ΔΝΤ «χαιρέτησε» το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μιλέι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε την Τρίτη το πακέτο «τολμηρών» μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μείωσης της ισοτιμίας του πέσο, του εθνικού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, και δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών.

«Η αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων «θα συμβάλει να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα θέσει τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 44 δισ. δολαρίων στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, που ανέλαβε την εξουσία την Κυριακή, ανακοίνωσε μεγάλη υποτίμηση, κατά 50% και πλέον, του πέσο, του εθνικού νομίσματος, που διαμορφώνεται στα 880:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (από 391), στο πλαίσιο πακέτου μέτρων σκληρής λιτότητας, θεραπείας «σοκ» για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, υψηλά δημόσια ελλείμματα και δυσβάστακτο κρατικό χρέος.