ΚΟΣΜΟΣ

Mπάιντεν: «Το Ισραήλ χάνει την παγκόσμια υποστήριξη λόγω του αδιάκριτου βομβαρδισμού της Γάζας»

O Tζο Μπάιντεν
O Tζο Μπάιντεν
ΑΡ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει την παγκόσμια υποστήριξη λόγω του «αδιάκριτου βομβαρδισμού» της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία σπάνια δημόσια κριτική κατά του Ισραήλ. Τα σχόλιά του έγιναν σε δωρητές σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων την Τρίτη και είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει δημόσια την ηγεσία του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν έχει προσφέρει ακλόνητη δημόσια υποστήριξη στη χώρα από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου. Και ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ, εξέδωσε απευθείας προειδοποίηση προς την κυβέρνησή του.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ μπορεί να στηρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή τη στιγμή έχει περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την Ευρώπη, έχει τον περισσότερο κόσμο» είπε στους δωρητές της εκστρατείας για επανεκλογή το 2024. «Αλλά αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που λαμβάνουν χώρα», είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για την ανάγκη να αντιμετωπίσει τη Χαμάς» και το Ισραήλ έχει «κάθε δικαίωμα» να το κάνει.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση, μεταξύ άλλων από το δικό του Δημοκρατικό Κόμμα, να χαλιναγωγήσει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. Τα σχόλιά του ευθυγραμμίζονται με την πρόσφατη προσέγγιση της κυβέρνησής του στον πόλεμο, με αξιωματούχους να παροτρύνουν το Ισραήλ «να δώσει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή» και σαφέστερες οδηγίες για να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης εκδηλώσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς είπε ότι περισσότεροι από 18.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς διέρρηξε την αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο του Ισραήλ και σκότωσε 1.200 ανθρώπους.

Σε δήλωσή του αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ για τον χερσαίο πόλεμο του καθώς και για τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς και να ανακτήσει τους ομήρους. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εμπόδισε τη «διεθνή πίεση για να σταματήσει ο πόλεμος». «Ναι, υπάρχει διαφωνία για την «επόμενη μέρα της Χαμάς» και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε [μια] συμφωνία και εδώ», τόνισε.