ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αντιδράσεις για βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να καταστρέφουν ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Αντιδράσεις για βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να καταστρέφουν ανθρωπιστική βοήθεια
Ισραηλινός στρατιώτης καταστρέφει ανθρωπιστική βοήθεια
Glomex

Στις επικρίσεις για τις εικόνες ντροπής, ο Ισραηλινός στρατός απαντά πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και υπόσχεται πειθαρχικές διώξεις. 

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας, που δείχνουν στρατιώτες του Ισραήλ να προσπαθούν να καταστρέψουν ανθρωπιστική βοήθεια, να προκαλούν φθορές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια αλλά και να τραγουδούν ρατσιστικά συνθήματα.

Στις επικρίσεις για τις εικόνες ντροπής, ο Ισραηλινός στρατός απαντά πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά και υπόσχεται πειθαρχικές διώξεις.

«Oι δυνάμεις μας επιχειρούν σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα του ισραηλινού στρατού», ισχυρίζονται.

Την ίδια ώρα, η πίεση να τερματιστεί ο πόλεμος αυξάνεται με την επίσημη τακτική των Ισραηλινών, να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη Γάζα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γεμίζουν νεκρούς και τραυματίες και οι άστεγοι να ζουν τρομοκρατημένοι και αντιμέτωποι με τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στον ΟΗΕ, κράτη άλλαξαν στάση και με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός πρέσβης τους είπε να πάρουν τηλέφωνο τον αρχηγό της Χαμάς.

Προβληματισμός Μπάιντεν για Ισραήλ

Οι ρωγμές για την Ουάσιγκτον είναι πλέον εμφανείς, παρόλο που καταψήφισε. Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση δήλωσε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη διεθνή στήριξη, ενώ κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλάξει την κυβέρνηση και να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Στη δημόσια τοποθέτησή του ήταν ηπιότερος.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει στους Ισραηλινούς και το γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των αθώων Παλαιστινίων παραμένει πολύ μεγάλη ανησυχία» επισήμανε.

Αποφασισμένος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε τη διάσταση απόψεων με την Ουάσιγκτον για την παράδοση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή αρχή.

«Δεν θα αφήσω αυτούς που διδάσκουν, στηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία να μπουν στη Γάζα. Η Γάζα δεν θα γίνει Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαφωνεί και η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή ένωση εκφράζει τη διαφωνία της με το Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα, με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ να δηλώνει: «Δυστυχώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχώς δείχνει την αντίθεσή του στην πολιτική λύση».

Σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ούτε η βόρεια Γάζα είναι ακόμα ασφαλής. Οι δυνάμεις του Ισραήλ έπεσαν σε ενέδρα της Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες, ενώ η οργάνωση εμφανίζεται βέβαιη ότι θα αντέξει το σφυροκόπημα.

«Η αντίσταση έκανε τον Μπάιντεν να καταλάβει ότι η ισραηλινή επιχείρηση είναι μια τρέλα. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και τις εκλογές, στις οποίες ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει τη θέση του» ανέφερε ο Οσάμα Χάμνταν, μέλος Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατά μήκος της Γάζας συνεχίζονται, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τις 19.000.