ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκτόνησε η Γαλλίδα ηθοποιός που κατηγόρησε τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ για σεξουαλική παρενόχληση

Αυτοκτόνησε η Γαλλίδα ηθοποιός που κατηγόρησε τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ για σεξουαλική παρενόχληση
Η Emmanuelle Debever το 1983

Η 60χρονη ηθοποιός αυτοκτόνησε πηδώντας μέσα στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός, Emmanuelle Debever, αφού πήδηξε στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό, σε ηλικία 60 ετών. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε επίσημα τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ για σεξουαλική παρενόχληση.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation ήταν η πρώτη που έκανε γνωστή την είδηση, με τις γαλλικές αρχές να επιβεβαιώνουν τον θάνατό της Debever, ο οποίος θεωρείται αυτοκτονία.

Η Debever πέθανε την ημέρα που στην τηλεόραση προβλήθηκε ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του Ντεπαρτιέ. Η εκπομπή, από το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Complément d'Enquête προέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα αποσπάσματα από μία συνέντευξη της ηθοποιού Hélène Darras, η οποία υπέβαλε επίσημη καταγγελία εναντίον του Depardieu, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος σταρ της επιτέθηκε σεξουαλικά στα γυρίσματα της ταινίας Disco το 2007.

Το ντοκιμαντέρ περιελάμβανε ακόμη δηλώσεις της Debever, η οποιά κατηγόρησε τον Ντεπαρτιέ ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά στα γυρίσματα της ταινίας του 1982 Danton, ένα δράμ εποχής, που σκηνοθέτησε ο Andrzej Wajda και ο Ντεπαρτιέ έπαιξε τον Georges Danton.

Η Debever και ο Depardieu όταν συνεργάστηκαν

Η Debever, ένα υποσχόμενο νεαρό ταλέντο για το γαλλικό σινεμά στη δεκαετία του 80 αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ισχυρισμοί της σε βάρος του Ντεπαρτιέ δεν είναι νέοι, καθώς το 2019 σε μία ανάρτηση στο Facebook, η ηθοποιός είπε ότι ο συμπρωταγωνιστής της προσπάθησε να την θωπεύσει ενώ επέβαιναν σε μία άμαξα στα γυρίσματα της ταινίας, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

«Αυτό το τέρας επέτρεψε στον εαυτό του να διασκεδάσει αρκετά στα γυρίσματα και ειδικά μέσα σε μία άμαξα», έγραψε. «Γλιστρώντας το παχύ πόδι του κάτω από τη φούστα μου, για να με κάνει, σύμφωνα με τα δικά του λόγια "να νιώσω καλύτερα". Δεν το άφησα να συμβεί».

Αρκετές γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον 74χρονο ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Ο Ντεπαρτιέ αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο τελευταίος γύρος καταγγελιών αλλά και το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ φαίνεται πως είχαν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη στη Γαλλία.

Ο Michel Saint-Hean, επικεφαλής του Diaphana, ενός από τα μεγαλύτερα στούντιο παραγωγής και διακίνησης ανεξάρτητων ταινιών στη Γαλλία, είπε ότι κανένας δεν θέλει να δουλέψει με τον Ντεπαρτιέ πλέον.

«Όπως πολλοί άνθρωποι, πιστεύω ότι ο Ντεπαρτιέ είναι ο μεγαλύτερος Γάλλος ηθοποιός. Ωστόσο αυτό που συνέβη είναι απαίσιο. Θα ξανά αναλάβω την παραγωγή ή τη διακίνηση ταινίας με τον Ντεπαρτιέ; Η απάντησή μου είναι όχι», είπε.