ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει ο τρόμος στην Ευρώπη: Συνελήφθησαν μέλη της Χαμάς ως ύποπτα για τρομοκρατικές επιθέσεις

Επιστρέφει ο τρόμος στην Ευρώπη: Συνελήφθησαν μέλη της Χαμάς ως ύποπτα για τρομοκρατικές επιθέσεις
AP Photo

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Οι Γερμανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως πρόσφατα προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις και μελών που έχουν στενές σχέσεις με τη Χαμάς. Σύλληψη μέλους της οργάνωσης έγινε και στην Ολλανδία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Βερολίνο και Κοπεγχάγη.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εμπλέκουν για πρώτη φορά οι αρχές ευθέως τη Χαμάς, καθώς οργάνωνε χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ετοίμαζαν επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, τέσσερα μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν αφού κρίθηκαν ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη.

Τρεις από τους υπόπτους, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Βερολίνο και ένας άλλος στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι είναι μέλη της Χαμάς και πως έχουν λάβει μέρος σε επιχειρήσεις της οργάνωσης στο εξωτερικό στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τους ήταν να εντοπίσουν μια αποθήκη όπλων στην Ευρώπη που είχε στηθεί για λογαριασμό της Χαμάς, την οποία είχε δημιουργηθεί συνωμοτικά στο παρελθόν. Τα όπλα αυτά επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο για να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι κατηγορούμενοι μετακινήθηκαν πολλές φορές από το Βερολίνο αναζητώντας αυτά τα όπλα. Οι συλληφθέντες Γιώργο θα οδηγηθούν αύριο στον ομοσπονδιακό ανακριτή.

«Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών, οι επιθέσεις κατά Εβραίων σε εβραϊκά ιδρύματα έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συλλήψεις.

«Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι στη χώρα μας δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ξανά για την ασφάλειά τους», τόνισε.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.