ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χαμηλότερης έντασης και μεγαλύτερης ακρίβειας επιχειρήσεις κατά της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χαμηλότερης έντασης και μεγαλύτερης ακρίβειας επιχειρήσεις κατά της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιεί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, όπου προδιέγραψε την ισραηλινή στρατηγική. 

Ο πόλεμος στην Γάζα θα περάσει σε νέα φάση που θα επικεντρωθεί στην στόχευση ακριβείας της ηγεσίας της Χαμάς και σε επιχειρήσεις καθοδηγούμενες από Πληροφορίες, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου που βρίσκεται στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μεταβληθεί η ένταση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.

«Οι προϋποθέσεις και ο χρόνος ήταν προφανώς θέμα της συζήτησης που είχα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου», το Πολεμικό Συμβούλιο, την στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ και τον υπουργό Αμυνας, διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας διευκρίνισε ότι θα χρειασθούν μήνες για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στον πόλεμο, αλλά οι επιχειρήσεις θα περάσουν σε άλλες φάσεις με την απομάκρυνση από την σημερινή εκστρατεία των εντατικών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων

Αποφεύγοντας να απαντήσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακρατήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ αν ο πόλεμος δεν περάσει σε χαμηλότερης έντασης πολεμικές επιχειρήσεις με λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν θα είναι σωστή η μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα για το Ισραήλ ή δεν θα είναι σωστό το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στην Γάζα μακροπρόθεσμα», είπε πριν από την συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης «αποτελούν πραγματική απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ