ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Γεμίζει με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Χαμάς - Η έκκληση από τους συγγενείς των ομήρων

Tα τούνελ της Γάζας στο στόχαστρο των Ισραηλινών
Tα τούνελ της Γάζας στο στόχαστρο των Ισραηλινών
ΑΡ

Ο στρατός του Ισραήλ άρχισε να διοχετεύει θαλασσινό νερό στο τεράστιο σύμπλεγμα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Ο στρατός του Ισραήλ άρχισε να ρίχνει θαλασσινό νερό στο τεράστιο σύμπλεγμα τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις. Η τακτική να πλημμυρίσουν οι σήραγγες με νερό από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι μία από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να προσπαθήσει να καθαρίσει και να καταστρέψει τις σήραγγες που στηρίζουν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις της σήραγγας είναι απόρρητες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι το υπόγειο σύστημα της Χαμάς ήταν το κλειδί για τις επιχειρήσεις της στο πεδίο της μάχης. Το σύστημα σήραγγας, λένε, χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για ελιγμούς μαχητών σε όλο το πεδίο της μάχης και αποθήκευση των ρουκετών και των πυρομαχικών της ομάδας και επιτρέπει στους ηγέτες της ομάδας να διοικούν και να ελέγχουν τις δυνάμεις τους. Το Ισραήλ πιστεύει επίσης ότι κάποιοι όμηροι κρατούνται μέσα σε σήραγγες.

Φόβοι για τους Ισραηλινούς ομήρους

Στις αναφερόμενες ηχογραφήσεις μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινοί είπαν με θυμό στον Νετανιάχου ότι φοβούνται πως η πλημμύρα των τούνελ θα σκότωνε τους αγαπημένους τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πλημμύρα των τούνελ από το Ισραήλ. Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε άμεσα στην ισραηλινή προσέγγιση αλλά μάλλον στο πώς οι σήραγγες πλημμύρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους περισσότερους από 100 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούν η Χαμάς.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι «δεν υπάρχουν όμηροι σε καμία από αυτές τις σήραγγες…Αλλά δεν το γνωρίζω αυτό στην πραγματικότητα». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η χρησιμότητα της χρήσης θαλασσινού νερού σε έναν τεράστιο υπόγειο λαβύρινθο που εκτείνεται για περίπου 300 μίλια και περιλαμβάνει χοντρές πόρτες, εξακολουθεί να αξιολογείται από τους Ισραηλινούς ειδικούς, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Η πλημμύρα των τούνελ, η οποία πιθανότατα θα ήταν μια διαδικασία εβδομάδων, ξεκίνησε τη στιγμή που το Ισραήλ πρόσθεσε δύο ακόμη αντλίες στις πέντε συνολικά που εγκαταστάθηκαν τον περασμένο μήνα και πραγματοποίησε ορισμένες αρχικές δοκιμές, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν ότι η χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να μην είναι αποτελεσματική και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παροχή γλυκού νερού της Γάζας. Η Αίγυπτος το 2015 χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για να πλημμυρίσει σήραγγες που λειτουργούσαν λαθρέμποροι κάτω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, προκαλώντας παράπονα από αγρότες για την καταστροφή των καλλιεργειών.

Άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ωστόσο λένε ότι η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή τμημάτων του δικτύου της σήραγγας. Η Wall Street Journal είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πλημμύρας των τούνελ με θαλασσινό νερό.

Ρομπότ, σκύλοι και drones στο «παιχνίδι»

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι το Ισραήλ δεν έχει φθάσει στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του δικτύου σήραγγας και ότι θα χρειαστεί μια ποικιλία τεχνικών για την καταστροφή του. Εκτός από το θαλασσινό νερό, ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να καταστρέψει το δίκτυο με αεροπορικές επιδρομές και διάφορους τύπους εκρηκτικών και στέλνοντας ρομπότ, σκύλους και drones.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντείνει τις υπόγειες επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα και κάτω από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ένα από τα τελευταία προπύργια της Χαμάς. Ο υπόγειος λαβύρινθος παραμένει μια από τις κύριες προκλήσεις του Ισραήλ για την επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς τόσο σε περιοχές που ελέγχει πάνω από το έδαφος όσο και σε εκείνες όπου δεν έχει δράσει μέχρι στιγμής. Οι σήραγγες κάτω από τη νότια πόλη της Ράφα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, για παράδειγμα, λένε οι αναλυτές, χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να μεταφέρει λαθραία τα περισσότερα από τα όπλα της στη Γάζα.

Η ηγεσία του στρατού είναι απρόθυμη να στείλει στρατιώτες υπόγεια, όπου θα έχαναν το τακτικό τους πλεονέκτημα δύναμης πυρός και θα συναντούσαν παγίδες. Μιλώντας από τον Χαν Γιουνίς τη Δευτέρα, ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι, είπε: «Βαθαίνουμε τον έλεγχό μας στη βόρεια Γάζα και τη διείσδυσή μας στη νότια λωρίδα, και επίσης εμβαθύνουμε τη δραστηριότητα υπόγεια».

Το Ισραήλ ελέγχει περίπου το 40% του παράκτιου θύλακα πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι οποίοι λένε ότι οι σήραγγες της Χαμάς αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. «Το εδαφικό ζήτημα δεν είναι το ζήτημα, το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς περνά στην παρανομία», δήλωσε ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών Άμος Γιαντλίν.

Ακόμη και στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισραήλ, «η υπόγεια [δράση] συνεχίζει να είναι η πρόκληση», δήλωσε ο Μιρι Εισίν, συνταξιούχος συνταγματάρχης της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.Το Ισραήλ είναι απίθανο να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο να επιστρέψει τους σχεδόν 140 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς απευθείας μέσω βίας, πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο στρατός της χώρας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7.000 μαχητές της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές από τη Γάζα σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές Περισσότεροι από 18.400 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.