ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Ιταλός φιλόσοφος και διανοούμενος Τόνι Νέγκρι

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Ιταλός φιλόσοφος και διανοούμενος Τόνι Νέγκρι

Προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην ιταλική πολιτική και κοινωνική ζωή της Ιταλίας, ενώ κατά την παραμονή του στο Παρίσι δίδαξε στην Σορβόννη και το Διεθνές Κολλέγιο Φιλοσοφικών Σπουδών. 

 

Έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι τη νύχτα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου ο Ιταλός φιλόσοφος και πολιτικολόγος Τόνι Νέγκρι σε ηλικία 90 ετών.

Ήταν θεωρητικός ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά διαφώνησε σύντομα και μετακίνηθηκε πιο αριστερά.

Στη δεκαετία του 60 ήταν από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου Μαρσίλιο και του μηνιαίου περιοδικού «Κόκκινα Τετράδια», ενώ διετέλεσε και βουλευτής τη δεκαετία του 80 με το Ριζοσπαστικό κόμμα.

Εξέτισε δέκα χρόνια φυλάκισης, για ηθική αυτουργία σε ληστεία, κατά την οποία δολοφονήθηκε αστυνομικός αλλά και για σύσταση οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της έννομης τάξης.

Προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην ιταλική πολιτική και κοινωνικής ζωή, ενώ κατά την παραμονή του στο Παρίσι δίδαξε στην Σορβόννη και το Διεθνές Κολλέγιο Φιλοσοφικών Σπουδών.