ΚΟΣΜΟΣ

Οι όμηροι της Χαμάς έγραφαν «SOS» με υπολείμματα φαγητού - Οργή στο Ισραήλ για το λάθος του στρατού

Μηνύματα βοήθειας είχαν αναρτήσει οι Ισραηλινοί στρατιώτες
Μηνύματα βοήθειας είχαν αναρτήσει οι Ισραηλινοί στρατιώτες
IDF

Γάζα: Οι όμηροι που πυροβολήθηκαν κατά λάθος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Έγραφαν «SOS» με υπολείμματα φαγητού

Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες στη Γάζα την Παρασκευή (15/12) χρησιμοποίησαν τα υπολείμματα φαγητού για να γράψουν μηνύματα που παρακαλούσαν για βοήθεια, λέει το Ισραήλ. Οι άνδρες διέμεναν «για κάποιο χρονικό διάστημα» στο κτήριο δίπλα στο οποίο πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς λέει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 90 ανθρώπους στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια την Κυριακή. Το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον απολογισμό. Τα χτυπήματα έπληξαν ένα οικιστικό τετράγωνο που στεγάζει δύο οικογένειες, ανέφερε το υπουργείο.

Περίπου 120 όμηροι πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, που κρατούνται από τη Χαμάς και τις συμμαχικές παλαιστινιακές ομάδες. Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενη πίεση για να συνάψει συμφωνία για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Oι 3 Ισραηλινοί όμηροι

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία των τριών ανδρών που κρατούσαν λευκή σημαία ήταν παραβίαση των «κανόνων εμπλοκής». Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσαν περίπου 1.200 στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια μαζική επιχείρηση αντιποίνων που λέει ότι έχει στόχο την καταστροφή της Χαμάς. Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έκτοτε, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι Ισραηλινοί όμηροι, Γιοτάμ Χαίμ, 28 ετών, Σαμέρ Ταλάλκα 22, και Άλον Σαμρίζ, 26 ετών σκοτώθηκαν στη συνοικία Σετζάιγια της πόλης της Γάζας την Παρασκευή, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση. Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι άνδρες βγήκαν χωρίς πουκάμισο από ένα κτήριο, ενώ ο ένας κουβαλούσε μία σημαία με ένα λευκό πανί.

Ένας από τους στρατιώτες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ένιωσε να απειλείται, καθώς οι άνδρες βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων μέτρων, τους ανακήρυξε «τρομοκράτες» και άνοιξαν πυρ. Δύο σκοτώθηκαν αμέσως ενώ ο τρίτος, τραυματίας, επέστρεψε στο κτήριο.

Μια κραυγή για βοήθεια ακούστηκε στα εβραϊκά και ο διοικητής του τάγματος διέταξε τα στρατεύματα να σταματήσουν τα πυρά. Ο τραυματίας όμηρος αργότερα εμφανίστηκε ξανά, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, είπε ο αξιωματούχος. Δεν είναι σαφές εάν οι όμηροι είχαν εγκαταλειφθεί από τους απαγωγείς ή διέφυγαν.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κτήριο, αποκαλύπτοντας τα μηνύματα «SOS» και «Βοήθεια, 3 όμηροι» γραμμένα σε ύφασμα. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι όμηροι βρίσκονταν εκεί για αρκετό καιρό.

Μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι οικογένειες των ομήρων προέτρεψαν την ισραηλινή κυβέρνηση να συνάψει νέα εκεχειρία για να απελευθερωθούν ορισμένοι από τους αιχμαλώτους. Η αρχική συμφωνία οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων, σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκρουσε τις εκκλήσεις, επιμένοντας ότι «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη νίκη». Οι ισραηλινές αρχές δέχονται αυξανόμενη διεθνή πίεση, μεταξύ άλλων από τον κύριο σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ. Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μετέβη στο Ισραήλ ζητώντας «άμεση και διαρκή εκεχειρία».

Ο Ισραηλινός ομόλογός της Έλι Κοέν είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν λάθος, περιγράφοντάς την ως δώρο στη Χαμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ζήτησαν επίσης μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», ενώ δεν είπαν ότι θα πρέπει να είναι άμεση.

Τεράστιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για μια ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω εκτεταμένων ελλείψεων βασικών προμηθειών. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή έδειχναν κατοίκους της Γάζας να σκαρφαλώνουν σε φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χωρίς να σταματήσουν οι μάχες, ο Ισραηλινός Στρατός δημοσίευσε εικόνες από, όπως είπε, τη μεγαλύτερη επίθεση σε σήραγγα της Χαμάς μέχρι στιγμής. Η σήραγγα -σε ορισμένα σημεία αρκετά φαρδιά ώστε να περνούν αυτοκίνητα- απείχε περίπου 400 μέτρα από το συνοριακό πέρασμα του Ερέζ με το Ισραήλ, είπε ο Ισραηλινός Στρατός.