ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Η ρύπανση από αέρια απειλεί το Ρέικιαβικ - Σε συναγερμό οι Αρχές

Η νύχτα έγινε μέρα στην Ισλανδία
Η νύχτα έγινε μέρα στην Ισλανδία
ΑΡ

Τοξικό νέφος αερίων απειλεί το Ρέικιαβικ μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία

Η έκρηξη στον κρατήρα Sundhnuks φαίνεται να «σταθεροποιείται», σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Ισλανδίας, ωστόσο το χωριό Γκρίνταβικ, το οποίο έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής μήκους περίπου τεσσάρων χιλιόμετρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο» ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 22:17 τη Δευτέρα (18.12) στη χερσόνησο Ρέικιανες βάφοντας τον ουρανό πορτοκαλί και ωθώντας την πολιτική άμυνα της χώρας να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Φαίνεται ότι έλαβε χώρα περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Γκρίνταβικ, όπως ανέφερε το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO).

Εκπληκτικά πλάνα δείχνουν ποτάμια μάγματος να ρέουν πάνω από τη γη και έναν πύρινο ουρανό, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης της Γης σε μία χώρα που είναι γνωστή ως χώρα της «φωτιάς και του πάγου». Στιγμιότυπα της έκρηξης που μεταδόθηκαν ζωντανά έδειξαν πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος, που περιβάλλεται από φουσκωμένα σύννεφα κόκκινου καπνού.

Η Νορβηγική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτίμησε ότι 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας εκτοξεύθηκαν ανά δευτερόλεπτο, που είναι «πολλές φορές περισσότερες από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

«Η έκρηξη δεν είναι απειλητική για τη ζωή», ανέφερε μια δήλωση της ισλανδικής κυβέρνησης, ενώ η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ έγραψε στο Facebook ότι η χώρα ελπίζει «για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη». Ο ΙΜΟ είπε ότι η έκρηξη άνοιξε μια σχισμή 4 χιλιομέτρων από την οποία αναδύθηκαν συντριβάνια λάβας.

Αλλά στο νοτιότερο σημείο της, η ρωγμή βρισκόταν ακόμα 3 χιλιόμετρα μακριά από το Γκρίνταβικ, την πλησιέστερη αλιευτική πόλη όπου οι αρχές απομάκρυναν σχεδόν 4.000 κατοίκους τον περασμένο μήνα λόγω φόβων για επικείμενη έκρηξη μετά από χιλιάδες μικρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή.

Έκτοτε επιτρέπεται στους κατοίκους να κάνουν μόνο σύντομες επισκέψεις στην πόλη. «Η έκρηξη λαμβάνει χώρα βόρεια της λεκάνης απορροής, επομένως η λάβα δεν ρέει προς το Γκρίνταβικ», δήλωσε ο γεωλόγος Μπγιορν Όντσον.