ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Εικόνες αποκάλυψης από το ηφαίστειο - Σιντριβάνια λάβας φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα

ifestio
Photo: AP

Η έκρηξη του ηφαιστείου απειλεί την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ 

Εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, αναγκάζοντας την πολιτική άμυνα της χώρας να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Αποτελεί την τέταρτη έκρηξη στην περιοχή από το 2021 και την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Τον περασμένο μήνα, εκδόθηκε εντολή εκκένωσης για το Γκρίνταβικ και τους κοντινούς οικισμούς, καθώς διαφαινόταν η απειλή μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RUV.

Λόγω της έγκαιρης εκκένωσης δεν απειλείται η ανθρώπινη ζωή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας και προειδοποιεί τον κόσμο να μην πλησιάζει στην περιοχή.

Αν και η έκρηξη δεν αναμένεται να επηρεάσει κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές και δεν αναμένεται πλέον να φτάσει στο Γκρίνταβικ, απελευθερώνει τοξικά αέρια, δήλωσε την Τρίτη (19/12) η Ισλανδική Τουριστική Επιτροπή.

Το Γκρίνταβικ, ένα ψαροχώρι 3.400 κατοίκων, βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ και όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ.

«Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην επισκέπτεστε τον τόπο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, έως ότου καταστεί ασφαλές» πρόσθεσε η Τουριστική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη πόλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το περίφημο γεωθερμικό σπα Blue Lagoon.