ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης - Τι φοβούνται για τη συνέχεια

Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης - Τι φοβούνται για τη συνέχεια

Εξασθενεί η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία, οι αρχές ωστόσο διατηρούν την επαγρύπνηση για το φαινόμενο 

Η ένταση της ηφαίστειακής έκρηξης στη νοτιοδυτική Ισλανδία τη Δευτέρα εξασθενεί, παρά το γεγονός οτι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες οπές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Η έκρηξη, που σημειώθηκε στη χερσόνησο του Ρέικιανες, ήρθε μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα από το Γκρίνταβικ, μια αλιευτική κοινότητα που απειλείται από τη ροή της λάβας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα ότι η έκρηξη «συνεχίζει να εξασθενεί», με τις εναέριες εικόνες να δείχνουν ότι υπάρχουν τρεις αεραγωγοί που εκρήγνυνται, σε σύγκριση με τους προηγούμενους πέντε.

Οι αεραγωγοί είναι ανοίγματα σε ένα ηφαίστειο μέσω των οποίων εκρήγνυται μάγμα ή εκπέμπονται ηφαιστειακά αέρια. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι, ενώ η έκρηξη συνεχίζεται, «υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ανοίξουν περισσότεροι αεραγωγοί» κατά μήκος του αρχικού ρήγματος, καθώς και βορειότερα ή νότια, και ότι ο χρόνος προειδοποίησης για νέα ανοίγματα «μπορεί να είναι πολύ σύντομος».

Νωρίτερα προειδοποίησε ότι η ρύπανση από το ηφαίστειο θα μπορούσε να φτάσει στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, περίπου 42 χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ. Η μυρωδιά του καπνού και της τέφρας μπορούσε να ανιχνευθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης και η ομάδα του BBC μπορούσε να αισθανθεί ακόμη και περιστασιακές δονήσεις στο έδαφος.

Το 2010, μια ηφαιστειακή έκρηξη εκτόξευσε τέφρα αρκετά χιλιόμετρα ψηλά στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε αρκετές ημέρες διακοπής των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπη. Η ηφαιστειολόγος Δρ. Evgenia Ilyinskaya είπε στο BBC ότι δεν θα υπάρξει το ίδιο επίπεδο αναταραχής με το 2010, καθώς αυτά τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία «φυσικά δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τα ίδια σύννεφα τέφρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Μπγιάρνι Μπενεντίκσον δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι «δεν υπάρχουν διακοπές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί». «Οι πίδακες [της λάβας] είναι αρκετά ψηλοί, επομένως φαίνεται να είναι μια ισχυρή έκρηξη στην αρχή», είπε. Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την περιοχή.