ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: «Φοβόμαστε πως το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη»

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: «Φοβόμαστε πως το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη»
AP photo

Ισλανδία: Συγκλονίζουν οι κάτοικοι που έφυγαν από τα σπίτια τους εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου

Την γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στην Ισλανδία έχει επισκιάσει η έκρηξη του ηφαιστείου κατά μήκος της χερσονήσου Ρέικιανες καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ένας από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ που εγκατέλειψε το σπίτι του τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί ανέφερε μιλώντας στο BBC ότι υπάρχει άγχος για την εξέλιξη της κατάστασης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. «Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη», επισήμανε ο 63χρονος ψαράς.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι μόνοι που επιτρέπεται να πλησιάσουν το ηφαίστειο είναι επιστήμονες και άτομα με τη συνοδεία αστυνομίας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ επικίνδυνο και το έδαφος είναι απρόβλεπτο.

«Τώρα, η προτεραιότητα για την αστυνομία είναι να προσπαθήσει να σώσει την πόλη Γκρίνταβικ, καθώς θα μπορούσε να υποστεί ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό», ανέφερε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης ένας αστυνομικός επισημαίνοντας παράλληλα: «πιθανότατα θα επιστρέψουμε στα σπίτια των ανθρώπων και θα μαζέψουμε τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα. Αυτό δεν θα γίνει σήμερα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο - πιθανότατα αύριο».

«Οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει την περιοχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα», εκτιμά.

«Δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω»

Ο 63χρονος Andrzej που έχει ζήσει τέσσερις εκρήξεις του ηφαιστείου, δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει την πόλη του. «Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Αν αρχίσει να τρέμει ξανά, απλά θα φύγω», σημειώνει.

Άλλος κάτοικος της περιοχής ανέφερε με τη σειρά του: «Νομίζω ότι πολλοί φοβήθηκαν από τις εικόνες και τα βίντεο, αλλά τα παιδιά στο Γκρίνταβικ το έχουν συνηθίσει».

Σε άλλη περίπτωση εργάζεται ως υπάλληλος στην περιοχή που έχει εκκενωθεί και λέει ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η φροντίδα των 500 παιδιών ηλικίας έξι έως 16 ετών. «Ζούμε σε ένα μέρος όπου υπάρχει λάβα σε όλη την πόλη. Υπάρχουν απειλές σε κάθε πόλη. Η δική μας απειλή είναι αυτό το ηφαίστειο», τονίζει.

«Αλλά το ηφαίστειο είναι μέρος της ζωής των παιδιών. Πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και το ίδιο κι εμείς. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε σπίτι το συντομότερο δυνατό» υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: «Ροζ σκάνδαλο» στο παλάτι - Ζητάνε τεστ DNA από τις κόρες της βασίλισσας Λετίθια

Πόσοι Γερμανοί θα πολεμούσαν για την πατρίδα σε περίπτωση επίθεσης;

ΟΗΕ: Ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ για «πιθανό έγκλημα πολέμου» στη Γάζα