ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: «Πώς βρήκε τόσα όπλα ο δράστης;» - Συγκλονίζει Έλληνας καθηγητής για το μακελειό

Πράγα: «Πώς βρήκε τόσα όπλα ο δράστης;» - Συγκλονίζει Έλληνας καθηγητής για το μακελειό

Ο 24χρονος φοιτητής δολοφόνησε τον πατέρα του, σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 25 πριν αυτοκτονήσει, στο ίδρυμα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη χειρότερη μαζική δολοφονία που καταγράφεται στην Τσεχία

Για το πολύνεκρο μακελειό στη στην Πράγα μίλησε στο OPEN ο επίκουρος καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, Κώστας Τζίβος, και ο μουσικός Αντώνης Αγγελίδης.

Ο 24χρονος φοιτητής δολοφόνησε τον πατέρα του, σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 25 πριν αυτοκτονήσει, στο ίδρυμα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη χειρότερη μαζική δολοφονία που καταγράφεται στην Τσεχία.

Ο Έλληνας καθηγητής, την ώρα της επίθεσης, βρισκόταν σε άλλο κτήριο, όμως περιέγραψε το μακελειό: «Καταλάβαμε πως η επίθεση γινόταν σε απόσταση 500 μέτρων από εμάς. Είχαν αρθεί τα μέτρα στο κτήριο, στο οποίο ήμασταν και μετά η αγωνία μας ήταν τι γίνεται στην έδρα της σχολής. Να συλλέξουμε πληροφορίες εάν οι συνάδελφοι, οι φοιτητές μας είναι εντάξει. Από το δικό μας το τμήμα είμαστε όλοι καλά. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, των παιδιών που νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα».

«Οι συμφοιτητές περιγράφουν τον δράστη ως απόμακρο και ήσυχο»

Όπως σημειώνει: «Προσπαθούμε να καταλάβουμε και εμείς τι συνέβη. Ένας φοιτητής της σχολής μας βρέθηκε με τόσα όπλα και απρόκλητα έσπειρε τον τρόμο σε όλη τη σχολή. Προσωπικά δεν τον ξέραμε. Ξέραμε πως ήταν 24 ετών, αυτοκτόνησε και ότι σπούδαζε Iστορία και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και μάλιστα το παράδοξο ήταν ότι απέσπασε και διάκριση για την πτυχιακή του εργασία. Οι συμφοιτητές του περιγράφουν σαν απόμακρο μεν, ήσυχο δε».

«Πώς βρήκε τόσα όπλα και πήρε άδεια οπλοφορίας;»

Σε ερώτηση για το εάν είχε οργανώσει διάλεξη σε αμφιθέατρο ο 24χρονος, ο καθηγητής αναφέρει: «Θα πήγαινε σε διάλεξη του δικού του τμήματος, η οποία ήταν στο κτίριο που ήμουν και εγώ. Και η πρώτη επέμβαση της αστυνομίας έγινε εκεί. Και στη συνέχεια κατάλαβαν πως ο δράστης δεν είναι στο δικό μας το κτίριο αλλά στην κυρίως έδρα της φιλοσοφικής σχολής. Έγινε μακελειό αλλού. Το ερώτημα είναι πώς μπόρεσε αυτός ο άνθρωπος να μεταφέρει τόσα όπλα. Πώς αφού είχε διάγνωση ψυχολογικών προβλημάτων βρέθηκε να κατέχει τόσα πολλά επιθετικά όπλα και να έχει άδεια κυκλοφορίας. Δεν ήταν πιστόλι».

«Νομίζαμε πως ήμασταν ασφαλείς – Ήταν ελεύθερη η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο»
Για το εάν υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του πανεπιστημίου, ο καθηγητής αναφέρει πως «θεωρούσαμε πως η πόλη, η χώρα και πόσο μάλλον το πανεπιστήμιο, ήταν ασφαλείς. Ήταν ελεύθερη η πρόσβαση. Και η φιλοσοφική σχολή και η πρυτανεία είναι στο κέντρο της Πράγας».

Στην εκπομπή μίλησε και ο μουσικός Αντώνης Αγγελίδης ο οποίος την ώρα του μακελειού βρισκόταν στο κάστρο της Πράγας και περιγράφει τα όσα έζησε. «Εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο κάστρο της παλιάς πόλης, στο ύψος του σημείου που έγινε το περιστατικό. Είχαμε ελαφρώς πανοραμικά την κατάσταση από το σημείο που βρισκόμασταν. Φαινόταν πεντακάθαρα και το τι συνέβη. Εμείς εκείνη την στιγμή αρχίσαμε να ακούμε πολύ έντονα σειρήνες. Περιπολικά, ασθενοφόρα. Ο κόσμος έσπευσε αμέσως να δει τι έγινε, οπότε φάνηκε ξεκάθαρα πως κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Βέβαια οι πρώτες κουβέντες που ακούστηκαν εκεί, ήταν πως πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας. Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε και υπήρξε αυτός ο πανικός πως μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε ο οποίος κυκλοφορεί με ένα όπλο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κάποιο μέρος της Πράγας, που ήταν κατάμεστη. Είχε πάρα πολύ κόσμο. Αναγκαστικά κατευθυνθήκαμε κοντά στο σημείο για να πάρουμε το αυτοκίνητο να φύγουμε για το ξενοδοχείο», αναφέρει.

Οι Αρχές προσπαθούν να βρουν στοιχεία για το κίνητρο του δράστη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πως εμπνεύστηκε από μία τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.