ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του μακελάρη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης

Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του μακελάρη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης

Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα άλλα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει ο μακελάρης της Πράγας.

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τον μακελάρη της Πράγας που αιματοκύλησε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου αφαιρώντας τη ζωή από 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους το μεσημέρι της Πέμπτης, πριν αυτοκτονήσει.

Μάλιστα η τσεχική αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο ο Ντέιβιντ Κόζακ να εμπλέκεται και στο θάνατο ενός πατέρα με την κόρη του στο δάσος Klánovický την περασμένη Παρασκευή.

Η έρευνα βρισκόταν σε αδιέξοδο μέχρι τη στιγμή που τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Χόστουν επέτρεψαν την σύνδεση των δύο εγκλημάτων.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, υπάρχει βαλλιστική ταύτιση μεταξύ του όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του μακελάρη και του όπλου που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία πατέρα και κόρης.

«Η βαλλιστική πραγματογνωμοσύνη απέδειξε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στο Klánovický ταιριάζει με το όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Η έμπνευση του μακελάρη

Το κίνητρο του ένοπλου στην Πράγα δεν είναι γνωστό, ωστόσο οι ειδικοί χτενίζουν ήδη τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ο ίδιος είχε άδεια οπλοκατοχής και είχε πολλά όπλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσεχικής Αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Οι Αρχές ωστόσο πιστεύουν ότι εμπνεύστηκε από τους πυροβολισμούς που πραγματοποίησε μία 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Θέλω να κάνω σχολικό πυροβολισμό και πιθανώς να αυτοκτονήσω, η Aλίνα Aφανασκίνα με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραψε στις 10 Δεκεμβρίου για το αιματηρό περιστατικό στο σχολείο του Μπριάνσκ, η οποία σκότωσε δύο μαθητές προτού αυτοκτονήσει. Η ανατριχιαστική ανάρτηση σε αυτό που ο συγγραφέας αποκάλεσε το «ημερολόγιο» τους για τη «ζωή πριν από τον πυροβολισμό» συνεχίστηκε: «Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον»

Η Τσεχία έχει σχετικά φιλελεύθερη νομοθεσία για τα όπλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ. Για να αποκτήσει ένα όπλο νόμιμα, ένα άτομο χρειάζεται επίσημη άδεια πυροβόλου όπλου, η οποία απαιτεί ιατρική εξέταση, εξέταση επάρκειας όπλων και να μην έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές της αστυνομίας, περισσότερα από 300.000 άτομα έχουν νόμιμες άδειες οπλοκατοχής. Από το 2022, σχεδόν 1 εκατομμύριο νόμιμα όπλα είχαν καταχωρηθεί επίσημα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η στιγμή που εντοπίζεται νεκρός ο δράστης του μακελειού

Κάμερα αστυνομικού δείχνει τη στιγμή που οι αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων εντοπίζουν στην ταράτσα του πανεπιστημίου στην Πράγα νεκρό τον 24χρονο μακελάρη.

Συγκλονίζει το βίντεο από κάμερα αστυνομικού, ο οποίος πήρε μέρος στην επιχείρηση στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Οπως μπορείτε να δείτε στο στιγμιότυπο 1:48, αστυνομικός βγαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και εντοπίζει τον δράστη νεκρό.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο εκτελεστής, όταν κατάλαβε πως είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε με την καραμπίνα του, αφού πέταξε από το μπαλκόνι το όπλο.

Η τσέχικη αστυνομία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις κάμερες αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του δράστη Ντέιβιντ Κ. χθες στο πανεπιστήμιο της Πράγας.