ΚΟΣΜΟΣ

Αναζωπύρωση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας - Ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

Αναζωπύρωση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας - Ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια
AP/Φωτογραφία αρχείου

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

Άλλη μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών έζησε η Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε νέο ψήφισμα, με το οποίο απευθύνει έκκληση για άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα στη Λωρίδα.

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα διαπραγματεύσεων γύρω από το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ευοδόθηκε με ανησυχητικό τρόπο και αποχή από ΗΠΑ και Ρωσία.

Σύμφωνα με το MEGA, το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα άτολμο και ασθενές ως προς την δυναμική του ψήφισμα το οποίο δεν καλεί σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ζητά να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει μια «βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Ουσιαστικά τώρα η δράση περνά στο επίπεδο των διαπραγματευτών του Κατάρ με την Μοσάντ και της CIA.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιακρίτως τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε πως ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο το Ισραήλ δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η διαθέσιμη βοήθεια φτάνει μόνο μόλις στο 10% της απολύτου απαραίτητης ενώ σύμφωνα με οργανώσεις που βοηθούν τους αμάχους στη Γάζα, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε καταστροφικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διευρύνει τις επιχειρήσεις του καθώς διέταξε τους ανθρώπους της κεντρικής Γάζας να φύγουν ώστε να αποφύγουν τους βνο0μβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους το βράδυ της Παρασκευής βομβαρδίστηκε προσφυγικός καταυλισμός στην κεντρική Γάζα. Πλέον, ο αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου ξεπερνά τις 20.000.