ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: «Εμείς ενημερωθήκαμε με email από τη Γραμματεία» – Τι είπε καθηγητής της σχολής

Πράγα: «Εμείς ενημερωθήκαμε με email από τη Γραμματεία» – Τι είπε καθηγητής της σχολής

Ο Κωνσταντίνος Τσίβος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για το μακελειό που συνέβη την Πέμπτη το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Στην Τσεχία κηρύχθηκε μέρα εθνικού πένθους για το μακελειό με τους 14 νεκρούς που προκάλεσε ένας 24χρονος φοιτητής πυροβολώντας αδιακρίτως στο πλήθος μέσα από χώρους του Πανεπιστημίου στην Πράγα.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, 24χρονος τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στο Πανεπιστήμιο κρατώντας μία θήκη κιθάρας. Με αυτό τον τρόπο μετέφερε τα όπλα στη Σχολή Τεχνών, προετοιμάζοντας μέρα με τη μέρα το μακελειό.

Σύμφωνα με τις τσεχικές Αρχές, ο Ντέιβιντ Κόζακ είχε ξεκινήσει την δολοφονική του δράση μία εβδομάδα πριν, σκοτώνοντας έναν 32χρονο άνδρα και την δύο μηνών κόρη του. Η βαλλιστική εξέταση όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη, έδειξε ότι ταιριάζει με τις σφαίρες που βρέθηκαν στα θύματα της διπλής δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε μία αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Ο 24χρονος φοιτητής έβαλε τέλος και στην δική του ζωή, στρέφοντας το όπλο επάνω του.

Ο Κωνσταντίνος Τσίβος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για το τι συνέβη.

«Ήμουν στο διπλανό κτίριο και αρχικά νομίζαμε πως ήταν στο δικό μας κτίριο όπου εκεί έγινε η πρώτη επέμβαση της αστυνομίας. Ισχύει πως εμείς ενημερωθήκαμε με email από τη Γραμματεία της Σχολής που μας έλεγε να κλείσουμε την πόρτα, τα φώτα και να περιμένουμε την αστυνομίας. Βέβαια, αυτό δεν αφορούσε εμάς γιατί είναι 400 μέτρα μακριά. Πυροβολισμούς δεν ακούσαμε αλλά ενημερωθήκαμε από γνωστούς για τί συνέβη. Γιατί τον λέτε μακελάρη; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε τι πρότυπα προβάλλουμε στους νέους; Μήπως έτσι, δημιουργούμε κάποια πρότυπα στους νέους; Θεωρώ πως θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεχτικοί. Έχουμε ευθύνη στο τι πρότυπα δίνουμε».