ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: ΟΙ ΗΠΑ κατηγορούν ευθεως το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι - Αρνείται η Τεχεράνη

Ερυθρά Θάλασσα: ΟΙ ΗΠΑ κατηγορούν ευθεως το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι - Αρνείται η Τεχεράνη

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Χουθί στην Ερυθρά θάλασσα.

Τη στάση του Ιράν στο ζήτημα των επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στη Ερυθρά Θάλασσα επέκριναν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας ανοιχτά ότι η Τεχεράνη στηρίζει τους αντάρτες της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι Χούθι έχουν τη στήριξη του Ιράν, καθώς από μόνοι τους δεν διαθέτουν τη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά των Χούτι», δήλωσε σχετικά και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Άντριεν Γουάτσον.

Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις.

«Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπαγερί έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή «τους ισχυρισμούς των Δυτικών» ότι η Τεχεράνη «ενημέρωνε» τους Χούθι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον πλοίων που, σύμφωνα με αυτούς, συνδέονται με το Ισραήλ.

Ωστόσο η ανησυχία εντείνεται καθώς οι επιθέσεις των Χούθι έφτασαν στα πέρατα του Ινδικού Ωκεανού –μόλις διακόσια ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας, καθώς χτύπησαν βρετανικό εμπορικό πλοίο.