ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ευρώπη υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος - Αυξημένα μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι

Συναγερμός στην Ευρώπη υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος - Αυξημένα μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι

Μετά το μακελειό στην Πράγα με τους 14 νεκρούς, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή για να αποτρέψουν ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει στην Ευρώπη καθώς έπειτα κι από το μακελειό στην Πράγα, τα κράτη έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους.

Στη Γερμανία γίνονται σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι, ειδικά σε τόπους λατρείας Χριστιανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κολωνία οι αρχές κάλεσαν τους πιστούς στην προσέλευσή τους να έχουν μαζί τους μόνο μικρές τσάντες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και για την Πρωτοχρονιά.

Στη Γαλλία οι αρχές άφησαν ελεύθερους τέσσερις ύποπτους ενώ κρατείται ένας και ελέγχεται. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στους χώρους που έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα, ναοί, συναγωγές, τεμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον ορίζοντα, η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου απειλές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρία πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με ένα ισλαμιστικό δίκτυο συνελήφθησαν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, την ώρα που στη Βιέννη ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες και τις χριστουγεννιάτικες αγορές, λόγω του «αυξημένου κινδύνου» τρομοκρατικής επίθεσης.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία, με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ορίζει ειδική εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών της Ρώμης, η οποία εστάλη στους νομάρχες της χώρας.

Οι σχετικές οδηγίες αφορούν την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και των δραστηριοτήτων πρόληψης κάθε είδους επίθεσης-με πτήσεις ελικοπτέρων πάνω από κεντρικά σημεία των ιταλικών πόλεων- δεδομένων των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν νέες, θεαματικές κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι περισσότερες προσπάθειες θα καταβληθούν ανήμερα την πρωτοχρονιά και την παραμονή, όταν οι δρόμοι και οι πλατείες των ιταλικών πόλεων γεμίζουν ντόπιους και τουρίστες, λόγω και των παραδοσιακών, πλέον, υπαίθριων συναυλιών της 31ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησε η αστυνομία της Σλοβακίας ο οποίος είχε απειλήσει να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο μακελειό με τους μαζικούς πυροβολισμούς στην Πράγα.

Πρόκειται για έναν 64χρονο ο οποίος συνελήφθη στη βόρεια πόλη Ζίλινα αφού κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης υποστηρίζοντας ότι σκόπευε να κάνει «ό,τι συνέβη στην Πράγα».

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για διάδοση γενικού συναγερμού, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα: