ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα: Αυτά είναι τα θύματα του μακελάρη - Πώς αιματοκύλησε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου

Πράγα: Αυτά είναι τα θύματα του μακελάρη - Πώς αιματοκύλησε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου

Σε σοκ παραμένει η Τσεχία μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου με τραγικό απολογισμά 14 νεκρούς αλλά και τον δράστη της φονικής επίθεσης

Ανθρώπινες ιστορίες μέσα από τις λίμνες αίματος που άφησε ο μακελάρης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στην Τσεχία κηρύχθηκε μέρα εθνικού πένθους για το μακελειό με τους 14 νεκρούς που προκάλεσε ένας 24χρονος φοιτητής πυροβολώντας αδιακρίτως στο πλήθος μέσα από χώρους του Πανεπιστημίου στην Πράγα.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζάκ τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στο Πανεπιστήμιο κρατώντας μία θήκη κιθάρας. Με αυτό τον τρόπο μετέφερε τα όπλα στη Σχολή Τεχνών, προετοιμάζοντας μέρα με τη μέρα το μακελειό.

Δεκατρία από τα θύματα του Νταβίντ Κόζακ βρέθηκαν νεκρά μέσα στις αίθουσες του πανεπιστημίου, ενώ άλλο ένα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Ο Κόζακ είχε ξεκινήσει την δολοφονική του δράση μία εβδομάδα πριν, σκοτώνοντας έναν 32χρονο άνδρα και την δύο μηνών κόρη του. Η βαλλιστική εξέταση όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη, έδειξε ότι ταιριάζει με τις σφαίρες που βρέθηκαν στα θύματα της διπλής δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε μία αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Ο 24χρονος φοιτητής έβαλε τέλος και στην δική του ζωή, στρέφοντας το όπλο επάνω του.

Αυτά είναι τα θύματά του μακελάρη

Παράλληλα, τα ονόματα των θυμάτων του Κόζακ αρχίζουν πλέον και δημοσιοποιούνται.

Η Λένκα Χλάβκοβα, επικεφαλής του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου. Ήταν ειδική στον μουσικό πολιτισμό της μεσαιωνικής κεντρικής Ευρώπης.

Ο Γιαν Ντλασκ, καθηγητής στο τμήμα Γερμανικών Σπουδών, ειδικός στη φινλανδική και φιννοσουηδική λογοτεχνία.

Η Λούσι Σπιντλέροβα, πρωτοετής φοιτήτρια της τσεχικής φιλολογίας και σπουδών για κωφούς. Η κοπέλα εργαζόταν και ως διορθώτρια στην εφημερίδα Lidové Noviny.

Η Μαγκνταλένα Κρίστκοβα, επίσης φοιτήτρια φιλολογίας και σπουδών για κωφούς. Ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της πόλης Ροζτόκι από όπου καταγόταν.

Η Κλάρα Χόλκοβα, 20 ετών, αθλήτρια της σφαιροβολίας, μια πολλά υποσχόμενη αθλήτρια που κέρδισε εννέα μετάλλια σε διάφορα τσεχικά πρωταθλήματα και εκπροσώπησε τη χώρα σε διεθνείς συναντήσεις στίβου, ανέφερε η ομοσπονδία της. Η κοπέλα σπούδαζε φιλολογία και αρχειακές επιστήμες

Η Ανέτα Ριχτέροβα, η οποία ήταν και μέλος της Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε χωριό στη βόρεια Βοημία.

Ποια είναι η Αλίνα Αφανασκίνα - Το πρόσωπο που ενέπνευσε τον 24χρονο μακελάρη

Το κίνητρο του 24χρονου Ντέιβιντ Κόζακ στην Πράγα δεν είναι γνωστό, ωστόσο οι ειδικοί χτενίζουν ήδη τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ο ίδιος είχε άδεια οπλοκατοχής και είχε πολλά όπλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσεχικής Αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Οι Αρχές ωστόσο πιστεύουν ότι εμπνεύστηκε από τους πυροβολισμούς που πραγματοποίησε μία 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο δράστης είχε αναφέρει την Αλίνα Αφανασκίνα, ένα πρόσωπο που είχε βρει στο Telegram και το είχε αναρτήσει στα προφίλ του πριν τους πυροβολισμούς στην καρδιά της Τσεχίας.

Η Αλίνα Αφανασκίνα ήταν μια 14χρονη Ρωσίδα μαθήτρια η οποία άρχισε να πυροβολεί στο σχολείο της στις 7 Δεκεμβρίου 2023, σκοτώνοντας έναν συμμαθητή της και τραυματίζοντας πέντε πριν αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με το Times Now World, στις 9 Δεκεμβρίου 2023, η 14χρονη, μαθήτρια της όγδοης τάξης του προγυμνασίου στο σχολείο Bryansk της Ρωσίας, άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών της χρησιμοποιώντας ένα κυνηγετικό όπλο Bekas-3 που ανήκε στον πατέρα της. Η επίθεση έλαβε χώρα στο γυμναστήριο του σχολείου.

Όπως μεταδίδει το BBC, η αστυνομία κλήθηκε στο Γυμνάσιο του Μπριάνσκ στις 9.15 π.μ. μετά από αναφορές για πυροβολισμούς στο σχολείο. Βρήκαν την Αλίνα νεκρή, ντυμένη στα μαύρα. Είχε αυτοκτονήσει αφού σκότωσε έναν συμμαθητή της και τραυμάτισε άλλους πέντε. Σύμφωνα με το Reuters, μια φωτογραφία της Αλίνα έδειχνε να έχει ένα μαχαίρι με μακριά λαβή χωμένο στη δεξιά της μπότα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι μαθητές οχυρώθηκαν αμέσως μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας μόλις άκουσαν πυροβολισμούς.

Ο Κόζακ χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα Telegram για να γράψει για τις διεστραμμένες φαντασιώσεις του σχετικά με μαζικές δολοφονίες και σφαγές. Είπε ότι το κανάλι του στο Telegram θα ήταν ένα “ημερολόγιο” της ζωής του “πριν από τους πυροβολισμούς“.

Έγραψε επίσης για τον Ilnaz Galyaviev, έναν 19χρονο έφηβο που προχώρησε σε μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολείο στο Καζάν της Ρωσίας στις 11 Μαΐου 2021. Το μακελειό αυτό είχε ως αποτέλεσμα 9 νεκρούς και 23 τραυματίες.