ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Μειώνονται οι προμήθειες βασικών αγαθών το 2024 - To «Eλ Νίνιο» και τα μπλόκα στις εξαγωγές

Πρόβλημα στις προμήθειες τροφίμων
Πρόβλημα στις προμήθειες τροφίμων
ΑΡ

Οι παγκόσμιες προμήθειες βασικών τροφίμων το 2024 θα επιβαρυνθούν από τον ξηρό καιρό και τους περιορισμούς των εξαγωγών, γράφει το Reuters

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια ώθησαν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να φυτέψουν περισσότερα δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, αλλά οι καταναλωτές πρόκειται να αντιμετωπίσουν περιορισμένες προμήθειες το 2024, με φόντο το «Ελ Νίνιο», τους περιορισμούς στις εξαγωγές και την αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας -μετά από αρκετά χρόνια ισχυρών κερδών- καταγράφουν απώλειες το 2023 λόγω της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αν και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες στις διακυμάνσεις της προσφοράς και τον πληθωρισμό τροφίμων το νέο έτος, αναλυτές και είπαν οι έμποροι.

«Η εικόνα της προσφοράς για τα σιτηρά σίγουρα βελτιώθηκε το 2023 με μεγαλύτερες καλλιέργειες σε ορισμένα από τα βασικά μέρη να έχουν σημασία. Αλλά δεν είμαστε ακόμα έξω από το τούνελ», δήλωσε ο Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην IKON Commodities στο Σίδνεϊ. «Έχουμε πρόγνωση καιρού για το Ελ Νίνιο τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, η Βραζιλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παράξει λιγότερο καλαμπόκι και η Κίνα εκπλήσσει την αγορά αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά».

Ελ Νίνιο και παραγωγή τροφίμων

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που έφερε ξηρασία σε μεγάλες περιοχές της Ασίας φέτος, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων αγροτικών προϊόντων σε ορισμένες από τις κορυφαίες αγροτικές χώρες στον κόσμο.

Έμποροι και αξιωματούχοι αναμένουν ότι η παραγωγή ασιατικού ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί καθώς οι συνθήκες ξηρασίας και η συρρίκνωση των δεξαμενών είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις. Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού περιορίστηκαν φέτος ήδη μετά το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωθώντας την Ινδία, μακράν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, να περιορίσει τις αποστολές.

Ενώ άλλες αγορές σιτηρών έχαναν αξία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το 2023, με τις τιμές σε ορισμένους κόμβους εξαγωγών της Ασίας να κερδίζουν έως και 40-45%.

Η επόμενη καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας απειλείται επίσης από την έλλειψη υγρασίας, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο να αναζητήσει εισαγωγές για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, καθώς τα εγχώρια αποθέματα στις κρατικές αποθήκες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Αγρότες

Τον Απρίλιο, οι αγρότες στην Αυστραλία, τον Νο 2 εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, θα μπορούσαν να φυτέψουν τη σοδειά τους σε ξηρά εδάφη, μετά από μήνες έντονης ζέστης που περιόρισε τις αποδόσεις για τη φετινή σοδειά και τερμάτισε μια σειρά τριών με συγκομιδές ρεκόρ.

Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδονησίας, να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από άλλους εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Η κατάσταση της προσφοράς (σιταριού) στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2023/24 είναι πιθανό να επιδεινωθεί σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν», έγραψε σε σημείωμα η Commerzbank. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξαγωγές από σημαντικές χώρες παραγωγούς είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες».

Από τη θετική πλευρά για τις προμήθειες σιτηρών, η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας της Νότιας Αμερικής αναμένεται να βελτιωθεί το 2024, αν και ο ασταθής καιρός στη Βραζιλία δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες. Στην Αργεντινή, οι άφθονες βροχοπτώσεις στις αγροτικές περιοχές είναι πιθανό να ενισχύσουν την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού σε ένα από τα μεγαλύτερα έθνη εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο σιτηρών Rosario (BCR) της Αργεντινής, το 95% του πρώιμου καλαμποκιού και το 75% της σόγιας βρίσκονται σε «εξαιρετικές έως πολύ καλές» συνθήκες, χάρη στις βροχοπτώσεις από τα τέλη Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή Pampas της χώρας. Η Βραζιλία οδεύει για σχεδόν ρεκόρ αγροτικής παραγωγής το 2024, αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού της χώρας έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ξηρού καιρού.

Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου είναι επίσης πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών του Ελ Νίνιο, υποστηρίζοντας τις τιμές του μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023. Η μείωση της παραγωγής έρχεται εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση για παραγωγή βιοντίζελ με βάση το φοινικέλαιο και μαγειρικό λάδι.

«Βλέπουμε περισσότερο ανοδικό κίνδυνο τιμής παρά πτώση», δήλωσε η CoBank, κορυφαίος δανειστής στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ. «Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι στενά λόγω ιστορικών μέτρων, το βόρειο ημισφαίριο πιθανότατα θα έχει ισχυρό καιρικό μοτίβο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για πρώτη φορά από το 2015, το δολάριο θα συνεχίσει την πρόσφατη πτώση του και η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή του τάση».

Πηγή: Reuters