ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκρέιντζερ: Πέθανε στα 54 ο διάσημος Αυστραλός σεφ, «νονός» του τοστ αβοκάντο

O Mπιλ Γκρέιντζερ
O Mπιλ Γκρέιντζερ
ΑΡ

Πέθανε σε ηλικία 54 ετών ο διάσημος Αυστραλός σεφ Μπιλ Γκρέιντζερ, ο «νονός» του τοστ με αβοκάντο.

Αυτοδίδακτος μάγειρας με καταγωγή από τη Μελβούρνη, ο Μπιλ Γκρέιντζερ ήταν ένας διάσημος σεφ και συγγραφέας. Έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Λονδίνου ανήμερα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 54 ετών, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τις τρεις του κόρες. «Θα τον θυμόμαστε ως τον «Βασιλιά του πρωινού», επειδή έκανε το ανεπιτήδευτο φαγητό σε κάτι ξεχωριστό, γεμάτο με ήλιο», έγραψαν στο Instagram. «Θα λείψει πολύ σε όλους». Η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή από την οικογένειά του.

Κατά τη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του, ο Γκρέιντζερ κυκλοφόρησε 14 βιβλία μαγειρικής, έκανε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, άνοιξε περισσότερα από δώδεκα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και κέρδισε λεγεώνες θαυμαστών. Διασημότητες, όπως ο Αυστραλός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, ο πρώην κριτής του Masterchef Australia, Ματ Πρέστον και ο θρύλος της μαγειρικής Τζέιμι Όλιβερ, ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στον σταρ ως έναν ευγενικό, ζωηρό και γοητευτικό άντρα.

Στις κουζίνες του ΜπάκιγχαμΑΡ

«Ήταν ο πιο όμορφος άνθρωπος και η χαρά που μας έδωσε - είτε μέσω του φαγητού του, των βιβλίων του, των χώρων που έφτιαξε για εμάς είτε προσωπικά - προήλθε από την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία και την καθαρή, λαμπερή πληθωρικότητα του. Η συγγραφέας και τηλεοπτική σεφ Nigella Lawson έγραψε στο Instagram. «Νιώθω τόσο συντετριμμένη για την οικογένειά του. Είναι πολύ σκληρό» είπε

Ο Γκρέιντζερ ξεκίνησε την καριέρα του το 1993, αφού εγκατέλειψε το σχολείο τέχνης για να ανοίξει το πρώτο του εστιατόριο στο Σίδνεϊ, όταν ήταν μόλις 23 ετών. To Bills - ένα ηλιόλουστο γωνιακό καφέ - έγινε γνωστό για τα απλά του πιάτα όπως τοστ με αβοκάντο, τηγανίτες ricotta με βούτυρο κηρήθρας και καφέ υψηλής ποιότητας. Η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε και στη συνέχεια άνοιξε περισσότερα καφέ στην Ιαπωνία, την Κορέα και το Λονδίνο, όπου δημιούργησε επίσης μια αλυσίδα ονόματι Granger & Co.

Ο Αυστραλός σεφ Ντάρεν Ρόμπερτσον είπε ότι ο Γκρέιντζερ είχε «αλλάξει ολόκληρο το παιχνίδι του πρωινού», ενώ ο απόφοιτος του Masterchef Australia, Adam Liaw τον περιέγραψε ως «αναμφισβήτητα [τον] πιο επιδραστικό πρωτοπόρο του σύγχρονου αυστραλιανού φαγητού». «Η "ηλιόλουστη"... κωδικοποίηση του για την αυστραλιανή κουλτούρα του καφέ στο Bills είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο χτίζεται πλέον κάθε αυστραλιανό καφέ σε όλο τον κόσμο. Εξαιρετικός τύπος επίσης» έγραψε ο Liaw στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπός του που τον Ιανουάριο, παρέλαβε το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας -μια από τις κορυφαίες διακρίσεις της χώρας- για την προσφορά του στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Μιλώντας στο BBC το 2019, ο σεφ μίλησε για τα ταπεινά θεμέλια της αυτοκρατορίας του πρωινού του.

«Έχω κάνει όλα αυτά τα εκπληκτικά πράγματα, μόνο επειδή μου αρέσει να μαγειρεύω τηγανίτες και αυγά ομελέτα, κάτι που είναι πολύ εκπληκτικό». Αφήνει πίσω τη σύζυγό του και συνέταιρό του, Νάταλι Έλιοτ, και τις τρεις κόρες του, Έντι, Ινές και Μπάνι.