ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ – Θεωρείτο ο αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ – Θεωρείτο ο αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
AP.

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ.

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ, ένας από τους εμβληματικότερους πολιτικούς της Γαλλίας και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του, σήμερα το πρωί (27/12) στο σπίτι του, στο Παρίσι», γνωστοποίησε η Δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα από δέκα χρόνια (07 Ιανουαρίου 1985 – 24 Ιανουαρίου 1995), αλλά και Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (22 Μαΐου 1981 – 17 Ιουλίου 1984) κατά την περιόδο διακυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν.

Στις Βρυξέλλες, ο Ζακ Ντελόρ διαδραμάτισε τον ρόλο του «αρχιτέκτονα» στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: Εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που θα οδηγούσε στη δημιουργία του ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2020, είχε καλέσει ξανά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη σε μία εποχή που αγωνίζονταν για την κοινή απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Με τα Think Tank του, ζητούσε μέχρι τέλους την ενίσχυση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, απαιτώντας περισσότερη «τόλμη» την εποχή του Brexit και των επιθέσεων από «λαϊκιστές κάθε είδους».

Ποιος ήταν ο Ζακ Ντελόρ

Ο Ζακ Ντελόρ, γεννημένος την 20ή Ιουλίου 1925, εργάσθηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής.

Τη χρονική περίοδο 1969 – 1972, ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Πρωθυπουργού, Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια, προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1981, έγινε Υπουργός Οικονομικών, ενώ, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Από το 1985 έως το 1995, διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.