ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: 20 νεκροί και 111 τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα στο Μπέλγκοροντ

Ρωσία: 20 νεκροί και 111 τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα στο Μπέλγκοροντ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ με αφορμή την πολύνεκρη ουκρανική επίθεση.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κατά την επίθεση του Σαββάτου που αποδίδεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου έπληξαν ένα παγοδρόμιο σε κεντρική πλατεία της πόλης Μπέλγκοροντ, σπίτια και ένα εμπορικό κέντρο.

«Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πληροφόρηση, ο αριθμός των νεκρών στο Μπέλγκοροντ έχει ανέλθει σε 20», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Telegram.

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το Κίεβο, ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Μπέλγκοροντ ως απάντηση στο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων την προηγούμενη ημέρα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda επικαλείται πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούν τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα για την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «σκόπιμη και σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Στο ΣΑ του ΟΗΕ η ουκρανική επίθεση

Η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Μπέλγκοροντ, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πόλη», υποστήριξε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα. «Προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο έπληξε ένα αθλητικό κέντρο, ένα παγοδρόμιο και ένα πανεπιστήμιο.

«Ήταν ένα σκόπιμο, τυφλό χτύπημα σε μη στρατιωτικό στόχο», υπογράμμισε. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν την ευκαιρία να κάνουν το καθήκον τους και να αποτιμήσουν την καταστροφή που προκλήθηκε σε μια ρωσική πόλη, στο Μπέλγκοροντ», είπε ο Νεμπένζια.