ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ - ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ισχυροί μετασεισμοί - Αναφορές για νεκρούς και παγιδευμένους

Ιαπωνία: Ισχυροί μετασεισμοί  - Αναφορές για νεκρούς και παγιδευμένους

Συγκλονιστικές εικόνες στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ - Χωρίς ρεύμα περίπου 32.500 νοικοκυριά και περισσότεροι από 51.000 εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους

Στον χορό των μετασεισμών με τουλάχιστον πέντε της τάξης των 5 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, η οποία συγκλονίστηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι για το μήκος της δυτικής ακτής της χώρας, αλλά και σε γειτονικές, αλλά και εκτεταμένες ζημιές.

Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως υπάρχουν φόβοι δύο άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο Νανάο στη χερσόνησο Νότο, ωστόσο οι αρχές δεν ανακοινώνουν έως ότου οι θάνατοι επιβεβαιωθούν από από ιατροδικαστή.

Τουλάχιστον άλλοι 6 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν στη Γουατζίμα, στο νομό Ισικάουα, όπου περίποου 32.500 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Μια μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στην πόλη μετά τον σεισμό, ενώ αρκετοί άλλοι δήμοι ανέφεραν ότι κατέρρευσαν σπίτια.

Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Αουάρα, στο νομό Φουκούι, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Μια γυναίκα γύρω στα 80 στην Ιτοϊγκάουα, έπεσε και υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι.

Συνολικά περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι σε πέντε νομούς έλαβαν εντολή να εκκενώσουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Νότο, η οποία είναι επιρρεπής σε μεγάλους σεισμούς. Το βάθος του ήταν πολύ μικρό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Καθησυχάζει η ιαπωνική κυβέρνηση για τους πυρηνικούς σταθμούς

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανωμαλίες σε πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα μετά τον σεισμό, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανωμαλίες από πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη την Ιαπωνία. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις ανθρώπινες και φυσικές ζημιές», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί παρατυπίες σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της δυτικής ακτής, συμπεριλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στα εργοστάσια Ohi και Takahama της Kansai Electric Power στο νομό Fukui.

Το εργοστάσιο Shika του Hokuriku στην Ishikawa, ο πλησιέστερος πυρηνικός σταθμός στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη σταματήσει τους δύο αντιδραστήρες του πριν από τον σεισμό για τακτικές επιθεωρήσεις και δεν είδε καμία επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 σκότωσαν σχεδόν 20.000 ανθρώπους και κατέστρεψαν πόλεις και πυρηνικές καταστροφές στη Φουκουσίμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως Μεγάλος Σεισμός Hanshin, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, σκοτώνοντας περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, κυρίως στην πόλη Kόμπε.

Ο σεισμός της Δευτέρας χτύπησε κατά τη διάρκεια της αργίας της 1ης Ιανουαρίου, όταν εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για να σηματοδοτήσουν το νέο έτος.

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού η προειδοποίηση για τσουνάμι

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι σημαδεύτηκαν από αρκετούς μετασεισμούς σε όλη τη χερσόνησο Nοτο μετά τον μεγαλύτερο αρχικό σεισμό, που καταγράφηκε ως μεγέθους 7,6 βαθμών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η εταιρία σιδηροδρόμων ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία όλων των γραμμών σε τρεις περιοχές λόγω του σεισμού.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία ANA γύρισε πίσω τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν στα αεροδρόμια Τογιάμα και Ισικάουα, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τα περισσότερα από τα δρομολόγιά της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Η μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι - το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού - είχε εκδοθεί για τη χερσόνησο Noτο, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για κύματα έως και 5 μέτρων στην περιοχή. Αυτό αργότερα υποβαθμίστηκε, αλλά ολόκληρη η ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας παρέμεινε υπό προειδοποιήσεις ή προειδοποιήσεις για τσουνάμι, με πιθανά κύματα έως και 3 μέτρων.

Προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι δεν είχε εκδοθεί μετά τον μεγάλο σεισμό του Μαρτίου του 2011 στην Ανατολική Ιαπωνία, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κύματα άνω του 1 μέτρου θεωρούνται πιθανό να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να σταθούν όρθιοι και ένα τέτοιο τσουνάμι μπορεί να είναι θανατηφόρο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι για 4 νομούς προέτρεψε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν γρήγορα τις παράκτιες περιοχές. Η αρμόδια υπηρεσία ανέφερε ότι οι περιοχές που βίωσαν ισχυρή δόνηση θα μπορούσαν να δουν σεισμούς έως και 7 Ρίχτερ την επόμενη εβδομάδα, ειδικά τις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κάλεσε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να «συνεχίσουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση ισχυρών σεισμών».

«Και σε περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι, θα ήθελα να ζητήσω να εκκενωθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Τόκιο.

Δείτε Live

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στο Τόκιο και σε όλη την περιοχή Kάντο.

Το μέγεθος του σεισμού της Δευτέρας ταιριάζει με εκείνο του σεισμού του 1983 στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στον οποίο 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 324 τραυματίστηκαν.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη δυτική παράκτια περιοχή της Σαχαλίνης στην Άπω Ανατολή μετά τον σεισμό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις για τις ανατολικές παράκτιες περιοχές τους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και αρχές.

Πληροφορίες από Japan Times

Σχετικές ειδήσεις