ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Έλληνας περιγράφει όσα βίωσε - «Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι»

Σεισμός στην Ιαπωνία: Έλληνας περιγράφει όσα βίωσε - «Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι»

Έλληνας καθηγητής σε γιαπωνέζικο πανεπιστήμιο περιέγραψε το πώς βίωσε τον ισχυρό σεισμό.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, ο οποίος προκάλεσε πολλαπλές καταστροφές ενώ έχουν γίνει ήδη αναφορές για 2 νεκρούς και αρκετούς εγκλωβισμένους.

Ο Αντώνης Καραΐσκος, Έλληνας που ζει στο Κιότο και εργάζεται ως καθηγητής σε Ιαπωνέζικο Πανεπιστήμιο περιέγραψε στον ΑΝΤ1 πώς βίωσε τον ισχυρό σεισμό.

«Υπήρχαν κτίρια τα οποία είχαν πέσει, ρωγμές στους δρόμους. Έχουν προξενηθεί και πυρκαγιές», περιέγραψε αρχικά για την κατάσταση που επικρατεί.

«Υπάρχουν ήδη επίσημες ανακοινώσεις ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι και είναι λογικό γιατί έχουν πέσει πάρα πολλά κτήρια. Γενικά η Ιαπωνία είναι χώρα συνηθισμένη σε σεισμούς οπότε οι ενέργειες είναι πολύ γρήγορες», πρόσθεσε ο Έλληνας καθηγητής.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι ο κ. Καραΐσκος ανέφερε: «Πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που βγήκε επίσημη ανακοίνωση για προσοχή για το τσουνάμι. Έχουν γίνει προβλέψεις για κύματα που ξεπερνούν τα τρία μέτρα. Ήδη έχουν παρατηρηθεί κύματα που ξεπερνούν το ένα μέτρο»

Τέλος για τον κίνδυνο των πυρηνικών εργοστασίων ο Έλληνας δήλωσε: «Υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες, πυρηνικά εργοστάσια για ηλεκτρισμό αλλά αυτό το συγκεκριμένο δεν λειτουργεί και τα άλλα στις άλλες περιοχές έχει βγει ανακοίνωση δεν υπάρχει κάτι που είναι ανησυχητικό».